Popa Tanda de Ioan Slavici - comentariu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.24

nivel: Gimnaziu

Al doilea capitol este dedicat anilor lungi de muncă, în care preotul reușise să scape de propria sărăcie și să devină un exemplu pentru săteni.

După doi ani petrecuți astfel, mânat de dorința de a izbuti, părintele Trandafir, poreclit acum „Popa Tanda” s-a hotărât să le ofere sătenilor propriul său exemplu și-a reparat și văruit casa și și-a înconjurat curtea cu un gar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Popa Tanda de Ioan Slavici - comentariu

Al doilea capitol este dedicat anilor lungi de muncă, în care preotul reușise să scape de propria sărăcie și să devină un exemplu pentru săteni.

După doi ani petrecuți astfel, mânat de dorința de a izbuti, părintele Trandafir, poreclit acum „Popa Tanda” s-a hotărât să le ofere sătenilor propriul său exemplu și-a reparat și văruit casa și și-a înconjurat curtea cu un gard, apoi sfătuit de soția sa și ajutat de clopotarul Cezenac, preotul începe să-și cultive pământul. Pentru că terenul din preajma satului era mlăștinos și-a făcut rost de nuiele și papură din care făcea lese și rogojini pe care le vindea la târg.

Capitolul al treilea, reprezintă finalul care vine să compenseze munca preotului. După vreme îndelungată, când părintele Trandafir ajunsese cărunt și avea nepoți, Sărăcenii se transformă într-un sat bogat cu oameni harnici și mulțumiți.

Chiar dacă autorul urmărește să demonstreze un principiu moral, acțiunea este verosimilă, cuprinzând numeroase aspecte inspirate din realitate.
Conflictul operei este riguros construit și are natură etică: este un conflict interior, constând în îndelungile frământări ale preotului determinate de dorința de a salva oamenii prin scoaterea lor din inerție și integrarea într-o lume în care munca devine o normă morală.

O altă trăsătură a nuvelei constă în faptul că accentul cade asupra personajelor și nu asupra acțiunii. Slavici urmărește să demonstreze că munca și exemplul personal pot face minuni.

Prin vorbele sale, dar, mai ales, prin exemplul pe care li-l dă sătenilor, părintele Trandafir devine, la modul religios, un păstor, conducător spiritual al obștii, contopit cu destinul ei.

Tonul autorului este obiectiv, scriitorul aflându-se în afara acțiunii, iar relatarea fiind făcută la persoana a treia. După mai mulți ani, Sărăcenii a devenit un sat frumos, cu biserică nouă și drumuri bine pietruite, cu livezi bogate și case arătoase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.