Popa Tanda de Ioan Slavici - actiunea

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.42

nivel: Liceu

Ca orice nuvela, Popa Tanda este o opera epica, întrucât autorul își exprima indirect sentimentele de admirație și atitudinea de aprobare fața de parintele Trandafir, prin intermediul acțiunii, opera având cele trei elemente:acțiune, personaje, narator.Modul de expunere predominant, ca în orice opera epica, este narațiunea, ea desfașurându-se pe un singur fir narativ.Tonul autorului e în general [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Popa Tanda de Ioan Slavici - actiunea

Ca orice nuvela, Popa Tanda este o opera epica, întrucât autorul își exprima indirect sentimentele de admirație și atitudinea de aprobare fața de parintele Trandafir, prin intermediul acțiunii, opera având cele trei elemente:acțiune, personaje, narator.Modul de expunere predominant, ca în orice opera epica, este narațiunea, ea desfașurându-se pe un singur fir narativ.Tonul autorului e în general obiectiv, scriitorul aflându-se în afara acțiunii, iar relatarea fiind facuta la persoana a III-a. Exista însa și anumite marci ale afectivitații, când punctul lui de vedere coincide cu al personajului:,,Dar țina-l Dumnezeu! – e numai vorba! – tot bun om ramâne parintele Trandafir”;,,Ei! Spuna om cu suflet: sa nu se mânie parintele Trandafir!”.
Fiind o nuvela, acțiunea operei este mai ampla, mai complicata decât a schiței, dar se desfașoara pe un singur plan narativ, iar întâmplarile relatate se constituie pe momentele subiectului.

Astfel, în expozițiune, autorul înfațișeaza direct câteva însușiri ale personajului principal, imaginea dezolanta a satului Saraceni, ca apoi intriga sa prezinte propunerea preotului de a-i face pe ,,poporenii” sai oameni harnici. Pentru a face din saraceni oameni muncitori, parintele Trandafir începe cu predica, impresionându-i, dar fara efecte în plan practic, continua cu sfatul, cu batjocura și cu ocara, iar apoi prin exemplu personal (implicarea lui în refacerea propriei gospodarii și în cultivarea pamântului )-acestea întâmplari constituind desfașurarea acțiunii.Aceasta atinge punctual culminant in momentul în care preotul reușeștesa-i antreneze la munca pe o parte din sateni. Deznodamântul prezinta noua imagine a satului Saraceni, cu oameni bogați și harnici și pe preotul Trandafir la o alta vârsta, în postura de bunic sugerând ideea continuitații familiei și prosperitații satului.

În cadrul acțiunii exista un conflict concentrat, atât exterior, cât și interior.Cel exterior se manifesta între preot și poporeni și se acutizeaza pâna ce aceștia din urma cer schimbarea preotului, iar cel exterior izvoraște din dorința preotului de a-i determina pe sateni sa munceasca și ineficiența metodelor folosite de el în acest scop.
O alta caracteristica a nuvelei și întâlnita și în opera literara Popa Tanda este numarul de personaje, mai mare decât în schița, dar mai redus decât în roman.Astfel exista personaj principal(preotul Trandafir-Popa Tanda), personaje secundare (satenii, preoteasa, clopotarul Cozonac, Marcu Florii Cucului) sau episodice(Mariuca, Ileana, Trandafirica, Costel).

Acțiunea operei cade asupra caracterizarii complexe a personajului principal, ci nu asupra acțiunii, caci preotul este prezentat în evoluția sa, în strânsa legatura cu celelalte personaje, mai ales cu poporenii pe care vrea sa-I determine sa munceasca.
Autorul folosește în aceasta opera literara anumite tehnici narrative specifice operei epice și, implicit, nuvelei.Acțiunea este plasata într-un anumit timp și spațiu, perspectiva temporala având în vedere o perioada mai îndelungata. Spațiul ramâne constant(satul Saraceni), dar imaginea lui este alta, privita în evoluția timpului: dintr-un sat sarac devine unul prosper, de nerecunoscut.

Ca orice nuvela, personajele sunt prezentate și aici în mediul lor de viața, caci acțiunea se desfașoara în mediul rural, într-un sat de munte, cu un decor tipic. De asemenea, atât vorbirii personajelor cât și relatarilor autorului le este proprie oralitatea care da expunerii un character spontan și viu.
Prin toate aceste trasaturi specifice(gândurile, ideile și sentimentele sunt exprimate indirect, prin intermediul acțiunii, al povestirii și al personajelor; prezența conflictului-exterior sau interior),
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.