Popa Tanda Ioan Slavici

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.16

nivel: Gimnaziu

Parintele trandafir se apuca de impletit lese din care din care va si vinde ,reusind sa-I antreneze la acesta munca sip e unii dintre sateni.
Acesta este o dovada ca treburile se misca si incarcarile preotului incep sa-si arate rezultatele.

Situatie dificila s-a rezolvat si actiunea a atins punctual culminant. Asa se explica faptul ca partea a-III-a nuvelei ne infatiseaza p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Popa Tanda Ioan Slavici

Parintele trandafir se apuca de impletit lese din care din care va si vinde ,reusind sa-I antreneze la acesta munca sip e unii dintre sateni.
Acesta este o dovada ca treburile se misca si incarcarile preotului incep sa-si arate rezultatele.

Situatie dificila s-a rezolvat si actiunea a atins punctual culminant. Asa se explica faptul ca partea a-III-a nuvelei ne infatiseaza parka un alt sat pt ca desi este vorba de saraceni acum satul este de nerecunoscut.

Din departare se zaresc o biserica frumoasa,gradinile pline cu pomi,casa preotului cu doua hornuri,5 ferestre si acoperis rosu ,scoala ,primaria si casele instarite si curate ale satului.

Situatia finala adica deznodamantul il aducxe in prim plan pe acelasi preot trandafit infatisat si la inceputul nuvelei . desi toate s-au schimbat el a ramas acelasi om ,,verde,vessel si harnic’’ numai ca parul si bartba carunta ii tradeaza varsta.

El a devenit bunic,ii rasfata pe nepoti si traieste la batranete satisfactia ca a reusit sa-I schimbe pe saraceni care comenteaza cu admiratie ,,ca este omul lui dumnezeu’’ urandul sanatate si viata lunga ,,tine-l ,doamne,la multi ani’’.

Replica acesta vine in opozitie cu o alta expresie din textul nuvelei:,, popa-I omul dracului!’’, folosita de satenii nemultumiti , de incercarile preotului de a-i schimba dar si uimiti de harnicia acestuia. Replicile acestea evidentiaza prin antiteza schimbarile de mentalitate si atitudine in viata oamenilor.

Acum ,statutul iniatial al preotului de persoana din afara comunitatii dispare, pt ca el ajunge sa fie respectat si devine un model de urmat pt ceilalti.

Tot in opozitie apar cele doua descrieri facute satului saraceni la inceputul primului si ultimului capitol. Astfel,initial, satul este infatisat ca un loc pustiu, fara garduri,cu case darapanate sau neingrijite iar biserica ,,este o gramada de grosi batrani pusi unii peste altii in chi de pereti’’. In final satul apare cu gradinile indesate de pomi, cu case ingrijite,cu biserica si scoala,acesta este rezultatul muncii neobositului preot trandafir.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.