Popa Tanda

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.07

nivel: Gimnaziu

Nuvela este o opera epica culta, in proza, cu o actiune mai complicata decat a schitei la care participa mai multe personaje, prezente in mediul lor de viata.
Naratiunea "Popa Tanda" de I. Slavici, unul dintre marii clasici ai literaturii romane, are toate trasaturile unei nuvele.
In primul rand, ca orice nuvela este o opera epica, deoarece gandurile si sentimentele d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Popa Tanda

Nuvela este o opera epica culta, in proza, cu o actiune mai complicata decat a schitei la care participa mai multe personaje, prezente in mediul lor de viata.
Naratiunea "Popa Tanda" de I. Slavici, unul dintre marii clasici ai literaturii romane, are toate trasaturile unei nuvele.
In primul rand, ca orice nuvela este o opera epica, deoarece gandurile si sentimentele de admiratie si atitudinea de aprobare fata de parintele Trandafir(personajul principal) sunt exprimatebin mod indirect, prin intermediul actiunii. Opera are cele trei elemente: narator, actiune si personaje. Modul de expunere dominant este naratiunea, dar intalnim si descrierea(cu rol important in prezentarea cadrului actiunii), dialogul si monologul interior. Relatarea se face la persoana a III-a.
Actiunea este complicata, mult mai ampla decat a schitei si surprinde mai multe momente din viata personajului principal. Actiunea se desfasoara in mai multe locuri si pe o perioadaintinsa de timp.
In expozitiune este prezentat personajul principal, dar si printr-o ampla descriere, spatiul actiunii, locul de desfasurare. Aflam date despre personajul principal, parintele Trandafir, unul dintre cei doi copii ai dascalului Pintilie din satul Butucani. El ajunge preot in satul natal, dar fiind corect, drept si aspru, intra in conflict cu satenii si este mutat in satul Saraceni. Descrierea ocupa un rol important in prezentarea satului din Valea Seaca, un sat cu case care aratau jalnic, curtile nu aveau garduri, iar biserica "sta sa cada". Preotul constata saracia satenilor din cauza lenei acestora si isi propune sa ramana si sa-i schimbe pe sateni.
Hotararea preotului de a ramane in sat si de a-i schimba pe sateni reprezinta intriga acestei nuvele.
Desfasurarea actiunii prezinta evenimentele care au loc intr-un timp indelungat(ani de zile), pentru ca sunt prezentate amanuntit faptele preotului.
Preotul incepe cu predici si reuseste sa-i impresioneze pe locuitorii satului. Predica, insa nu are efect, oamenii nu se schimba, ba chiar nu mai vin la biserica.
Preotul continua cu sfatul si "pierde vremea umbland fara rost". Satenii numesc acest lucru tandalitura si il poreclesc "Popa Tanda". Porecla pe care i-o dau devine titlul nuvelei.
Pentru ca nu reuseste sa-i indrepte prin sfaturi, preotul trece la batjocura si la ocara. Nici aceste masuri nu dau rezultate, ba chiar reuseste sa-i supere pe sateni, care cer schimbarea preotului.
Episcopul ii da dreptate preotului si el ramane in satul Saraceni.
Conflictul exterior, dintre preot si sateni este dublat de un conflict interior: preotul mediteaza asupra situatiei din care nu gaseste iesire; plange, se roaga-n biserica, deoarece greutatile familiale devin tot mai mari.
Acum preotul trece la o alta metoda:exemplul personal. La inceput isi repara casa, isi face gard, cultiva pamantul cu zarzavaturi si porumb, isi ia caruta cu cai. La toate acestea ii antreneaza si pe unii sateni, Marcu, clopotarul Cozonac. Ceielalti sateni observa si cateodata spun ca popa "e omul dracului". Una din indeletnicirile care ii aduc venituri mari
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.