Pompele utilizate la motoarele cu ardere interna

2x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.23

nivel: Liceu

Primul proiect de automobil a fost opera lui Leonardo da Vinci (1452-1512) care preoconiza acționarea automobilelor cu un motor de orlogerie (cu arc special). Proiectul nu a fost realizat niciodată.

Anul 1769:-Are loc prima realizare concretă, triciclul construit de capitanul Joseph Cugnot. Triciclul era acționat de un motor cu abur.Astfel de realizări au avut și Griffith (1821), [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pompele utilizate la motoarele cu ardere interna

Primul proiect de automobil a fost opera lui Leonardo da Vinci (1452-1512) care preoconiza acționarea automobilelor cu un motor de orlogerie (cu arc special). Proiectul nu a fost realizat niciodată.

Anul 1769:-Are loc prima realizare concretă, triciclul construit de capitanul Joseph Cugnot. Triciclul era acționat de un motor cu abur.Astfel de realizări au avut și Griffith (1821), Burstoll și Hill (1824).

Anul 1845:-Mecanismul Onesipare Pecqueur inventează și aplică pentru prima oară mecanismul diferențial.

Anul 1880:-Dumitru Vasescu construiește automobilul cu aburi „Vasescu„ .

Anul 1885:-Karl Benz realizează primul automobil cu motor cu ardere internă.

Anul 1890: -Apar automobile Ponbord – Levassar, acționate de motoare cu combustie internă construite de Gottliels Doimler.

Anul1893:-Mayboch realizează primul motor alimentat printr-un carburator cu jigloare.

Anul 1894: - Are loc prima cursa de automobil pe ruta Paris-Raven (140 Km), câștigă de un automibil cu motor cu aburi.

Anul 1894: -Dunlop inventează roțile de automobil cu anvelope de cauciuc și camera de aer.

Anul 1899: -Camille Jenotzy stabilește primul record de viteză, depășind 100 Km/h, cu un automobil acționat de un motor electric.

Anul 1901: -Paul Doimlea realizează primul automobil cu forme soluți soluți constructive moderne, asemănătoare cu cele de astăzi.

Anul 1906: -Firma „Mercedes” produce primul autoturism prevăzut cu frâne pe roțile din față.

Anul 1906: - Apar primele modele de automobile cu parbriz.

Anul 1909: - Apare primul automobil fabricat în serie „ Ford - T „ până la acea dată automobilele se executau la comandă. Modelul „ Ford – T „ va fi fabricat până în anul 1927.

Tot în anul 1909 Victor Hemery stabilește un nou record de viteză, depășind 200 Km/h, cu un automobil benz cu motor benzină.
Anul 1912: -Se introduce sistemul de pornire automată prin demarou, care se va generaliză.

Anul 1921: -Apare sistemul de aprindere cu alimentară de la baterie.

Anul 1924: -Un inginer român Aurel Persu (1890-1977), a proiectat Brevetat și realizat primul automobil cu formă aerodinamică din lume. Aceasta avea formă aerodinamică de „Picătură de Cădere” cu roțile înglobute în caroserie și a parcurs peste 100.000 km dovedind prin aceasta fiabilitatea automobilului brevetat.

Anul 1924: -Uzinele M.A.N.Construiesc primul autocamion cu motor diesel.

Anul 1926:-G.Constantin realizează prototipul unui automobil echipat cu un convertizor de cuplu.

Anul 1930:-Se aplică pentru prima oară sistemul de alimentară cu pompa de benzină.

Anul 1934-1938: -Apar în producție de serie automobilele cu soluție : „ totul în față „ și „ totul în spate „ , concomitent cu suspensiile independente.

Anul 1937: Se fabrică primele automobile , echipate cu cutie de viteză automată.

Anul 1947: -La uzinele I.A.R. Brașov un colectiv condus de Radu Mardurescu realizează primul automobil românesc de concepție modernă „ AR – 002 M „ .

Anul 1950:-Firma „ Rover „ construiește primul automobil acționat de o turbină cu gaz.

Anul 1952:-Sunt construite primele autocamioanele cu tonaj greu la uzinele „ 23 August „ București.

Anul 1953: - Apar primele automobile echipate cu frâne de disc.

Anul 1954: - La Brașov începe producția autocamioanelor „ Steagul Roșu „ .

Anul 1957: -La Câmpulung Muscel se produc primele autoturisme de teren „IMS” . La uzinele „ Tudor Vladimirescu „ București se fabrică primele autobuze și autotilitare „ TV ” .

Anul 1959:-Firma NSU construiește primul automobil acționat de un motor rotativ ( Wonkel ) .

Anul 1968: - Uzina de autoturisme Pitești, produce primul autoturism Dacia „1100” .

Anul 1969: - Uzina de autoturisme Pitești, produce primul autoturism Dacia „1100” .

Anul 1970: -A intrat în producția de serie autoturismul Dacia 1300 având un motor cu aprindere prin scânteie cu patru cilindrii, care pe parcurs a fost modernizat și diversificat (Dacia 1310;1410;Liberta 1325;Dacia 1600, Nova; Super Nova; Dacia Solenza iar acum Dacia Logan.

Anul 1971: - Uzina de autocamioane Brașov produce primul autocamion cu motor Diesel.

Anul 1996: - În Craiova DAEWOO AUTOMOBILE se fabrică autoturismul Cielo, cu linie modernă și un consum redus de combustibil, echipat cu un motor cu 4 cilindri în linie.

...

IIIClasificarea

Sunt mai multe tipuri de pompe .
III.A Pompa de apă:
A.1Tip centrifugal :
Antrenarea fuliei prin curea trapezodială este acționată turbina (rotorul) care aspiră apa din bazinul inferior al radiatorului prin racordul de alimentare și o trimite în camera turbinei de unde o refulează în cămășile de răcire din blocul motor.

III.B Pompa de alimentare cu benzină:

B.1Tip pompa cu diafragma (membrană)

Pompele cu tip diafragmă sînt numite si pompe de benzină mecanice.

Pompele cu acționare mecaninică sunt aproape în exclusivitate cu diafragmă (membrană),și se deosebesc între ele prin construcția diferitelor elemente .Primele pompe încludeau în construcțiefiltrul de combustibil .În prezent datorită utilizării unor filtre mai eficiente și a celor filtrare fină a combustibilului nu mai este necesară dotarea pompei cu filtru. Pompele cu membrană cu acționare mecanică sunt înzestrate cu mecanism pentru acționarea lor manuală. Se compune din trei corp și un un capac fiind aspiro respingătoare .

1.corpul inferior :care fixează pompa pe bloc motor și cuprinde pârghia de acționare,și părghia de manuală.

2.corpul mijlociu :cuprinde două supapae de trecere și ștuțul de refulare către carburatoare.
Între două corpuri de pompe este fixată memebrana a pompei .

3.un șurub central ansamblează capacul și corpul superior .Între corpul superior și cel mijlociu se află o garnitură de etanșare ,iar între capac și corpul superior o garnitură de etanșare și sită filtrantă pentru filtrarea fină a combustibilului.pe corpul superior se află ștuțul de intrare a benzinei în pompă.

B.2 Pompa electrică

Pompele de benzină electrice sunt destinate pentru amplasarea automobile care au motoare cu cilindre mică și foarte mică.

Principiul de funcționare ,cu excepția acționării membranei , se deosebește foarte puțin de pompa cu membrană cu acționare mecanică.

Cursa de aspirație a benzinei are loc la deplasarea membranei în jos și se realizeaza cu ajutorul unei disc de oțel ,atras de un electromagnet alimentat ,în această fază cu curent electric.

Cursa de refulare a benzinei în camera de nivel constant are loc la deplasarea membranei în sus sub acțiunea uni arc,după ce în prelabil electromagnetul nu mai este alimentat electric Alimentare cu curent și întreruperea alimentării electrice a electreomagnetului se realizează prin intermediul unui contact acționat de către o tijă.Frecvența mișcării oscilatorii a membranei depinde de rezistențele în liniile de aspirație și refulare și de mărimea contrapresiunii creatăde supapa-ac a camerei de nivel constant ,deci de mărimea consumului de combustibil al motorului.

Astfel pompa asigură o presiune maximă de refulare de 4,4kPa și o depresiune maximă la aspirație de 21,33kPa .Debitul real al pompei la o înălțime de refularede 0,1m este de 38 l/h ,iar la o înălțime de 0,3m de 24 l/h. Înălțimea de refulare are o mare influență asupra debitul deoarece presiunea în linia de refulare , creată de arcul membranei, este mică .

B.3Tip pompa electrică cu role :

La pompele cu role în locașurile din rotorul sunt dispuse o serie de corpuri cilindrice montate cu scopul de a reduce frecarea cu suprafață interioară a carcasei datorită contactului pe generatoare .Din această cauză ,pompele cu role nu pot fi utilizate în instalația de alimentare cu benzină fără asigurarea ungerii între role și suprafața interioară a carcasei.Uzura care apare la rolele se uniformizează în timpul funcționării, deoarece rolele se pot roti liber în locașurile din rotor.

Antrenarea rotorului montat pe excentric în carcasa se face cu ajutorul motorului electric

.În timpul funcționării,rolele se deplasează radial,iar forța centrifugă se menține în contract permanent cu suprafață interioară a alezajului practicat în carcasă .Depresiunea creată la creșterea volumului dintre două role consecutive și alezajul din carcasă ,în zona spațiului de aspirative și alezajul din carcasă , în zona spațiului de aspirație , determină accesul benzinei în pompă .

Scăderea volumului respectiv în zona spațiului de refulare determină creșterea presiunii benzinei și refularea acesteia către supapa de refulare .Pompa este prevăzută și cu supapa de presiune constată .Motorul electric este introdus în carcasa și inundat cu benzină ,pentru răcire.

Pompele elctrice cu role asigură debite de benzină aproximativ 150 l/h la presiunii de refulare de 200-400 kPa . tensiunea de alimentare a motorului electric de antrenare este de 12 sau 24V curent contiunuu.

III.C Pompa de alimentare cu motorină :

C.1 Tip pompa de injecție în linie cu piston sertar:

Pompa de injecție se compune din:

corpul în care se montează arborele cu came , împingătorii cu role , elementele de pompare și racordurile de refulare . Elementele de pompare sunt formate din cilindrii și pistoanele .

Cilindrul elementului de pompare, este prevăzut cu un orificiu, de alimetare cu motorină, trimisă de pompa de alimtare, pistonașul la partea superioară are un orificiu central în legatură cu un canal înclinat practicat lateral, comunicând cu partea superioară. Fiecare pistonaș este prevăzut cu câte un manșon danturat angrenat de-o creamlieră în care sunt practicate sectoare distanțate. Cremaliera sub formă de tijă este legată printr-un sistem de pârghii de regulatorul care o actionează. Comandată de regulator cremaliera împrimă

Pistonașului mișcări de rotație prin care se realizează modificarea debitului în funcție de sarcina motorului.

Readucerea pistonașelor se realizează cu resortul . Supapa de refulare este conică și este menținută de un resort în poziția închisă pe locașul ei.

Arborele cu came se sprijină pe rulmenți și este acționat de arborele motor prin angrenajele distribuției din față, astfel mișcarea de la arborele motor este transmisă printr-un pinion intermediar la pinionul de antrenare la arborele cu came. Acest pinion este dublu ca mărime față de pinionul de pe arborele motor,încât la două rotații ale arborelui cotit, arborele cu came să se rotească o singură dată asigurând câte o pompare la fiecare element în parte.

Decalajul camerelor este astfel realizat încât să se asigure injecția în ordine de funcționare a motorului. La capătul posterior al arborelui cu came se montează regulatorul pe care îl antrenează.

Împingătorii sau tacheții sunt cilindrici cu rola asemănători cu cei de la pompa de alimentare cu piston cu deosebirea că la partea superioară sunt prevăzuți cu șuruburi și piulițe de fixare. Aceste șuruburi servesc la reglarea momentului de injecție adica la stabilirea avansului în număr de grade corespunzător pentru fiecare timp de motor în parte. Împingătorii ghidează în niște orificii ale unui perete orinzontal comun cu corpul pompei.

În corpul pompei de injecție se toarnă ulei la un nivel bine stabilit servind la ungerea arborelui cu came, a împingatorilor si a pistonașelor la partea lor inferioară de contact cu tacheții.

Funcționarea pompei de injecție este condiționată de antrenarea sau rotirea arborelui cu came de către arborele motor.Pinionul de pe capătul arborelui motor transmite miscarea la roata dințată de antrenare a arborelui cu came prin pinionul intermediar.Prin rotirea arborelui cu came acesta acționează împingătorii și prinei pistonașele,pe care le deplaseaza în cilindrii de jos în sus,învingând astfel rezistența resortului.

La coborârea de pe camă resorturile aduc pistonașele în poziția inițială. De aici rezultă că pistonaele sub acțiunea camelor execută o mișcare rectilinie alternativă. Dar pistonașele mai sunt acționate pe de altă parte și de tija cremalieră care primeste miscarea de la regulator imprimând-le o mișcare de rotație.
Când pistonașul coboară și deschide orificiul al cilindrului, datorită deepresiunii create, motorina intră în spațiul de desupra lui realizând astfel admisia motorinei în elementul de pompare .

În cursa urmatoare pistonașul comprimă motorina la o presiune suficient de mare, se comprimă arcul supapei de refulare acesta se deschide și combustibilul prin conducte ajunge la injector.

Refularea se realizează deci în curs de ridicare a pistonului, dar nu are loc pe tot parcursul ei. Ea încecpe ĩn momentul când pistonașul acoperă orificiul canalului de alimentare al cilindrului și durează până ĩn momentul în care muchia canalului înclinat al pistonasului deschide acest orificiu.

În momentul acela spațiul de deasupra pistonașului are legătură prin canalul său central și apoi prin canalul înclinat cu canalul de alimentare. Momentul deschiderii mai devreme al canalului ĩnclinat ĩnseamnă o cantitate mai mică de motorină debitată și invers.

Momentul deschiderii canalului înclinat care de fapt determină variația debitului în funcție de sarcina motorului este asigurată de tija cremalieră care primește mișcarea de la regulator, rotind pistonașul ‚în cilindru.Prin acesta se asigură cantități de motorină dozate corespunzători în funcție de sarcina motorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.