Pompa cu canal lateral

1x punct

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Sunt, in general doua solutii constructive pentru rotor si anume : rotor cu palete radiale, incepand de la butuc (fig.9.7,a), sau rotor tip turbina, dublu paletat la periferie (fig.9.7,b).Canalul, in sectiunea transversala,are o forma speciala: incepe plat in punctul 3 si se adanceste treptat pana la un anumit nivel apoi, pe o anumita portiune, adancimea lui ramane constanta, ca apoi sa se micsore[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pompa cu canal lateral

Sunt, in general doua solutii constructive pentru rotor si anume : rotor cu palete radiale, incepand de la butuc (fig.9.7,a), sau rotor tip turbina, dublu paletat la periferie (fig.9.7,b).Canalul, in sectiunea transversala,are o forma speciala: incepe plat in punctul 3 si se adanceste treptat pana la un anumit nivel apoi, pe o anumita portiune, adancimea lui ramane constanta, ca apoi sa se micsoreze treptat pana devine din nou plat in punctul 4. Pentru a obtine o presiune de refulare mai ridicata pompa este prevazuta cu doua rotoare. Axul pompei se sprijina pe doua lagare de alunecare.

Functionarea pompei are loc astfel: inainte de pornire, pompa trebuie umpluta cu apa. La rotirea rotorului apa este antrenata de palete si, datorita fortei centrifuge este proiectata la periferia carcasei unde formeaza un inel de apa. Din motive de continuitate, marginea interioara a inelului de lichid se va departa de butucul rotorului, corespunzator cu volumul canalului lateral. Astfel partea interioara a inelului de lichid va capata o pozitie excentrica fata de axul pompei si, prin aceasta, volumul spatiilor dintre palete variaza.

In portiunilor in care apa intra in cantitate mai mare in canal, spatiul dintre palete se va mari si va avae loc aspiratia aerului prin orificiul de aspiratie. In portiunea in care, datorita amplasarii canalului, apa reintra in celule, spatiul dintre palete se va micsora si va avea loc refularea aerului prin orificiul de refulare.Astfel, aceste pompe sunt in primul rand pompe volumice, intrucat pomparea este rezultatul variatiei volumului din rotor si deci din canal.

Paralel cu acest proces, intre celulele rotorului si canalul lateral, in cazul in care pompa aspira, intervine un schimb de energie intre lichidul din celulele rotorului si lichidul din canalul lateral. Prin aceasta se mareste inaltimea de refulare cu o valoare de 5 pana la 15 ori mai mare decat cea realizata la o pompa centrifuga, al carui rotor are acelasi diametru exterior si aceiasi viteza periferica.

Datorita posibilitatii de a evacua aerul aceste pompe sunt autoamorsante si se folosesc pentru amorsarea pompelor centrifuge. Deorece au randament destul de scazut, sub 0,6, ele se combina cu pome centrifuge obisnuite, fiind montate pe acelasi ax.Avantajul pricipal al pompelor cu canal lateral consta in aptitudinea lor de a aspira si refula aer, apa sau amestec de aer si apa.

Datorita acestei proprietati, ele se impun in instalatiile in care lichidul aspirat contine aer, ceea ce ar putea provoca dezamorsarea instalatie, in cazul cand s-ar folosi pompe centrifuge.Pompele cu canal lateral se folosesc ca pompe de vid pentru evacuarea aerului sau diverselor medii gazoase, precum si ca pompe pentru pomparea lichidelor.

Constructia acestor pompe este aratata in fig. 1. Pompa se compune dintr-o carcasa 1 in care este montat concentric rotorul 2. La periferia rotorului este sapat in peretele lateral al carcasei canalul circular 3 - 4. Sunt, in general, doua solutii constructive pentru rotor si anume: rotor cu palete radiale, incepand de la butuc (fig. 1 a), sau rotor de tip turbina, dublu paletat la periferie (fig. 1 b).

Canalul, in sectiunea transversala, are o forma speciala: incepe plat in punctul 3 si se adanceste treptat pana la un anumit nivel, apoi, pe o alta portiune, adancimea lui ramane constanta, ca apoi sa se micsoreze treptat pana devine din nou plat in punctul 4. Tot in peretele lateral al carcasei, in dreptul inceputului 3 si sfarsitului 4 ale canalului circular, sunt prevazute camerele de aspiratie 5 si de refulare 6. Pentru a se obtine o presiune de refulare mai mare, pompa este prevazuta cu doua rotoare. Axul pompei se sprijina pe doua lagare cu alunecare. Etansarea este asigurata de o presetupa cu garnituri din azbest grafitat.

Functionarea pompei are loc astfel: inainte de pornire, pompa trebuie umpluta cu apa. La pornirea rotorului, apa este antrenata de palete si, datorita fortei centrifuge, este proiectata la periferia carcasei, unde formeaza un inel de apa. Apa patrunde in canalul lateral, astfel ca sectiunea inelului de apa in plan transversal variaza, si anume: se mareste pe masura cec se adanceste canalul. Din motive de continuitate, marginea inferioara a inelului de lichid se va departa de butucul rotorului, corespunzator cu volumul canalului lateral.

Astfel, parte interioara a inelului de lichid va capata o pozitie excentrica fata de axul pompei si, prin aceasta, volumul spatiilor dintre palete variaza. In portiunile in care apa intra in cantitate mai mare in canal, spatiul dintre palete se va mari si va avea loc aspiratia aerului prin orificiul de aspiratie. In portiunea in care, datorita amplasarii canalului, apa reintra in celule, spatiul dintre palete se va micsora si va avea loc refularea aerului prin orificiul de refulare. Astfel, aceste pompe sunt in primul rand pompe volumice, intrucat pomparea este rezultatul variatiei volumului din rotor si deci din canal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.