Pomeni si pomenire - eseu

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.84

nivel: Liceu

Cutume și obiceiuri din moși strămoși, cu mult dinaintea creștinizării. Rămășițe ale jertfelor făcute pentru îmbunarea zeilor, preluate de Ortodocție pentru îmbogățirea Bisericii. După cum este normal Sfântul Petru, întemeietorul Bisericii Creștine; nu le-a cerut. Nici măcar nu le-a permis. Sunt invenții păgâne ce au urmat Marea Schismă.

După ori ce mutare se face o curățenie genera[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pomeni si pomenire - eseu

Cutume și obiceiuri din moși strămoși, cu mult dinaintea creștinizării. Rămășițe ale jertfelor făcute pentru îmbunarea zeilor, preluate de Ortodocție pentru îmbogățirea Bisericii. După cum este normal Sfântul Petru, întemeietorul Bisericii Creștine; nu le-a cerut. Nici măcar nu le-a permis. Sunt invenții păgâne ce au urmat Marea Schismă.

După ori ce mutare se face o curățenie generală. Țața Floarea s-a mutat spre cele veșnice. Au rămas multe obiecte care nu mai au folosință. E normal să le înlăturăm. Poate fi un act de binefacere dacă ele sunt folosite în continuare de nevoiași. De aici până la canoanele mahalalei privind pomenile date în vederea pomenirii veșnice este o cale lungă. Ce face popa ca să le combată?
Mortul poate fi îmbrăcat, de veci, în hainele sale de Duminică.

Dar pentru pomenirea sa TREBUIE cumpărate straie nou nouțe spre a fi date de pomană cu slujba de rigoare la 40 zile de la înmormântare. E logic? La ce servește pomana de pomenire dacă sărmanul plecat din sânul familiei nu lasă nici o amintire care să merite „pomenirea”?
Tocmai de aceia!.

Cel necunoscut în cei 70 ani de viață TREBUIE să devină cunoscut prin dărnicia pomenilor întru pomenirea sa. O fi o pretenție a mortului sau „capra vecinului”? În mod cert este NUMAI înfumurarea celui avut față de nevolnicia celor din jur. Nu putem știi dacă mortul va primi sau nu o lojă în rai funcție de „bogăția parastaselor”.

Este însă cert că cei rămași se împovărează până la ruinare spre a îndeplini canoanele mahalalei. De parcă „mahalaua”, popa însuși, ar lua măcar cunoștință de existența celui plecat. Avem toți câte 2 urechi, una prin care intră numele pomenit în fumul de tămâie cădelnițat, iar a doua pe care iese imediat. Rămâne cert NUMAI obolul dat popii de pomană (la propriu și la figurat).

Doamne ferește-mă de incendii. Altfel nu mai pot ajunge în rai. Ori tocmai cei arși pe rugurile inchiziției, martiri deasupra sfinților, populează în realitate raiul.
Biserica Catolică rezervă arderea pe rug ereticilor spre iertarea păcatelor făcute ponegrind cele sfinte. Incinerarea este admisă muritorilor care o solicită, acordând chiar liturghii mortuare în fața cuptorului de ardere.

Sfântul Petru nu admite însă intrarea în rai credincioșilor Ortodocși care au avut nenorocul să se lase arși de vii în cine știe ce incendiu sau au dorit cu limbă de moarte să fie incinerați.
Dacă Sfinții din ceruri fac discriminări ce să mai vorbim de muritorii negri sau albi, săraci sau bogați, culți sau mai sărăcuți cu duhul. Probabil popii neincinerați au lojă speciale în rai pentru că au purtat Harul și Cuvântul Domnului. Dar dacă au ars în casa Donului trăsnită de mânia lui Dumnezeu vor putrezi în iad. Ce ți-e și cu politica dusă de Sfinți! S-ar mândri Parlamentul nostru cu Ei.

Oare ce cârtește mahalaua la moartea parohului ei? Probabil va fi dus la groapă de un sobor din spirit de șleahtă. Dar mă interesează pomenile făcute în vederea pomenirii veșnice și numărul de lumânări ținute aprinse cât și durata după înmormântare (probabil un an sau mai mult dacă are și grade, ierarhice sau ofițerești). Dar biserica ține toate acestea secret astfel că babele satului nu pot decât să improvizeze.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.