Poluarea solului

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.96

nivel: Liceu

Aceasta depinde de marimea porilor si nu de volumul total al acestora. In acest sens, solurile formate din particule mari ca pietrisul si nisipul sunt foarte permeabile pentru aer, desi porozitatea lor este foarte redusa.Cu cat solul contine o cantitate mai mare de aer, cu atat procesele biologice care se petrec sunt mai active si cu atat solul este mai salubru.Permeabilitatea pentru apa :Este det[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poluarea solului

Aceasta depinde de marimea porilor si nu de volumul total al acestora. In acest sens, solurile formate din particule mari ca pietrisul si nisipul sunt foarte permeabile pentru aer, desi porozitatea lor este foarte redusa.Cu cat solul contine o cantitate mai mare de aer, cu atat procesele biologice care se petrec sunt mai active si cu atat solul este mai salubru.Permeabilitatea pentru apa :Este determinata de marimea porilor, dar si de volumul total al acestora. In acest sens se cunosc soluri permeabile A in mare A>> ca pietrisul si nisipul care sunt usor strabatute de apa si soluri permeabile A in mic A>> ca argila si turba, care retin apa si sunt greu strabatute de apa.

Cu cat porozitatea unui sol este mai mare, cu atat retinerea apei in porii solului este mai mare.Apa din sol este asezata in straturi succesive cunoscute sub denumirea de zonele lui Hoffman, astfel :zona de evaporare, este cea mai superficiala si este permanent supusa fluctuatiilor determinate de variatiile de temperatura ale atmosferei ;
zona de filtrare, este zona strabatuta de apa, dar care retine diversele inpuritati. Are un rol inportant in protectia calitatii apelor subterane.

zona de capilaritate, este zona in care apa subterana se ridica in porii solului, mentinand o continua stare de inbibatie.
zona apei propiu-zise sau a stratului purtator de apa cu o grosime variabila, reprezinta de fapt panza de apa subterana. Sub aceasta zona se afla stratul de sol inpermeabil.Capilaritatea :Este dependenta de structura mecanica a acestuia. Ea reprezinta capacitatea solului de a permite apei subterane sa se ridice prin porii sai catre straturile superficiale.

Capilaritatea se gaseste intr-un raport invers cu permeabilitatea ; cu cat solul este mai permeabil pentru apa, cu atat capilaritatea este mai redusa, ea fiind dependenta, in primul rand de porozitate sau de volumul total al porilor.In cazul solurilor cu o porozitate mica ( nisipul), timpul de ridicare al apei este scurt ( minute), iar nivelul de inaltime este redus( 0,3- 0,5m), in timp ce in cazul solurilor cu porozitate mare ( argila), timpul de ridicare este mare( ore), iar inaltimea este mare( 1,5 - 2m).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.