Poluarea si ecosistemele

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Ingrasamintele chimice, si in special ingrasamintele cu azot,
constituie in anumite situatii un important factor de poluare. Dincolo de dozele recomandate de tipul de sol, de factorii climaterici si de natura plantelor, pentru obtinerea unor productii superioare, in situatia supradozarilor, apar neajunsuri, uneori ireversibile. Se produc alterari ale florei bacteriene din sol, care modifica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poluarea si ecosistemele

Ingrasamintele chimice, si in special ingrasamintele cu azot,
constituie in anumite situatii un important factor de poluare. Dincolo de dozele recomandate de tipul de sol, de factorii climaterici si de natura plantelor, pentru obtinerea unor productii superioare, in situatia supradozarilor, apar neajunsuri, uneori ireversibile. Se produc alterari ale florei bacteriene din sol, care modifica raporturile dintre destructori si celelalte grupe de organisme ale agroecosistemului.

Inhibarea si mai ales disparitia bacteriilor fixatoare de azot anuleaza regenerarea naturala a solului. In aceasta situatie productivitatea devine dependenta total de chimizare. In cazul supradozarilor, azotul se cumuleaza in plante, ele nemaiavand posibilitatea de a-l metaboliza. El se concentreaza la nivelul plantei mai ales sub forma de nitrati. Acestia, direct sau prin intermediul animalelor, sunt concentrati in continuare in alimente, iar in organismul uman se transforma in nitriti.

Nitritii se combina usor cu hemoglobina (rezulta methemoglobina) facand imposibila fixarea oxigenului la nivelul alveolelor pulmonare. De asemenea ei pot genera in organismele animale, dar si in cele vegetale, o categorie de compusi: nitrozaminele, care sunt substante cu potential cancerigen ridicat. O alta directie de poluare, mai ales prin sarurile de azot provenite din supradozarea din agricultura ori de pe pajisti, este contaminarea bazinelor acvatice. Contaminarea se manifesta prin asa-numita "inflorire a apei", fenomen de eutrofizare a lacurilor, avand ca efect scaderea productiei de peste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.