Poluarea fonica

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.50

nivel: Liceu

Datorită lor locuitorii orașelor sunt supuși unui stres aproape permanent . Bombardați cu astfel de semnale oamenii cu rosturi superioare și embematic organizați se adaptează temporar ș alți nu o pot face. Sursele de zgomot sunt neiertătoare. Intervin în casă, în birouri, în uzine și fabrici, în cazangerii, în grădinițe, școli, licee și baruri etc. Scapă de aceste noxe ministerele care au o bună i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poluarea fonica

Datorită lor locuitorii orașelor sunt supuși unui stres aproape permanent . Bombardați cu astfel de semnale oamenii cu rosturi superioare și embematic organizați se adaptează temporar ș alți nu o pot face. Sursele de zgomot sunt neiertătoare. Intervin în casă, în birouri, în uzine și fabrici, în cazangerii, în grădinițe, școli, licee și baruri etc. Scapă de aceste noxe ministerele care au o bună izolare fonică sau sunt amplasate azonal zgomotelor puternice. Sunt cartiere urbane unde zgomotul le învăluie 24 de ore din 24.

Efectele patologice ale zgomotului sunt: surditatea traumatică și perturbări ale sistemului nervos, cu evoluție lentă sau agresivă. Expunerea excesivă la zgomot intens și pe perioade lungi de timp determină surditatea. Ea este întâlnită mai ales la mincitorii din cazangerii care nu poartă căști fonice de protecție.

Frecvențele înalte ale zgomotelor sunt mai periculoase decât cele joase. Surditatea intervine la persoanele care se află în imediata apropiere a sursei puternice de zgomot. Zgomotele stradale cele mai acute sunt produse de camioane, autobuze, de miile de autoturisme, motociclete, metrou, căi ferate. Un singur camion cu remorcă generează un zgomot de 90 decibeli, iar o coloană de camioane mai mult de 100 decibeli; un avion cu reacție, generează la decolare un zgomot de 115-120 decibeli. În cartierul de locuințe pragul zgomotului nu trebuie să depășească 50 decibeli. El nu este respectat niciodată.

Intermitența zgomotului de intensitate diferită, deranjează liniștea locuitorilor. Acest aspect este întâlnit și noaptea. Zgomotele peste 65 decibeli implică modificări psihice manifestate mai ales prin oboseală și slăbirea atenției. La peste 90 decibeli oboselii, lipsei de atanție li se adaugă leziuni ale organului auditiv extern (leziuni ale timpanului), crește tensiunea arterială intracraniană, diminuează reflexele, determină tulburări ale sistemului cardiovascular cu instalarea hipertensiunii cronice, tulburări fiziologice ale aparatului digestiv de cele mai multe ori cu apariția ulcerului, tulburări ale glandelor endocrine, se accelerează pulsul și ritmul respirației etc.

Avioanele aduc mari prejudicii sonore faunei și florei regiunilor pe care le survolează, datorită undelor de șoc, fenomenului de reflexie și de difracție produs de denivelările terenului. Avioanele supersonice produc detunătura balistică și bangul sonic care lovește solul cu un covor de zgomote extrem de chinuitoare pentru populație. Efectele suprapresiunii sonice sunt extrem de dăunătoare pentru clădiri și pentru persoanele din zona măturată de bang ce atinge lărgimi de 80-100 km2. Manifestările fiziologice negative ale organismului uman sunt cele menționate anterior.

Astăzi se caută soluții pentru a evita producerea și transmiterea zgomotelor. Mașinile sau motoarele ce vor fi construite este de dorit să producă un zgomot minim. Blocurile care se vor construi trebuie să posede un strat fonoabsorbant antiimpact. Ideal ar fi introducerea unor perdele izolante de arbori în jurul surselor industriale de zgomot și în jurul cartierelor de locuit. Până în prezent, în România nu s-au stabilit norme de calitate sonoră a mediului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.