Poluarea apelor cotinentale

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.28

nivel: Liceu

Vorbind depre mediul in care trăim ne referim la biosferă, un înveliș atât de subțire a carui grosime este mai mica decât o sutime din raza Pământului.

Biosfera conține toate organismele vii si constiutie mediul în care ele traiesc. În urma unei evoluții de milioane de ani biosfera a ajuns să cuprindă un imens mecanism de viață care interceptează energia chimică prin fotosinteza [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poluarea apelor cotinentale

Vorbind depre mediul in care trăim ne referim la biosferă, un înveliș atât de subțire a carui grosime este mai mica decât o sutime din raza Pământului.

Biosfera conține toate organismele vii si constiutie mediul în care ele traiesc. În urma unei evoluții de milioane de ani biosfera a ajuns să cuprindă un imens mecanism de viață care interceptează energia chimică prin fotosinteza și o distribuie prin diverse moduri.

...

De origine artificiala din industria chimica organica sau petriochimica : hidrocarburi (benzen, eteri din petrol, acetona , cloroform, esteri, benzina), hidrocarburi halogenate (pesticide) ,detergenti, substante aromatice (vopsele de anilina)

Detergentii au devenit substante aproape indispensabile vietii oamenilor si totusi 75% dintre acestia sunt poluanti.
Bineinteles ca pe termen scurt cel mai mult au de suferit fauna si flora acvatica Poluarea râurilor si lacurilor, daca este suficient de toxica, poate distruge fauna si flora instantaneu, sau de-a lungul timpului. De exemplu, fluoridul se acumuleaza in oase si dinti, prea mult fluorid in apa putând cauza probleme ale oaselor si dintilor.

Compusi precum diclordifeniltricloretanul (DDT-ul), PCB-urile si dioxinele sunt mai solubili in grasimi decât in apa. Astfel, aceste substante se gasesc in concentratii mici in apa, insa in concentratii mai mari in insecte si alge si in concentratii si mai mari in pesti, pasarile si oamenii care se hranesc cu peste fiind foarte expusi unor concentratii mari de substante periculoase.

Chiar si poluarea care nu este toxica poate omori. Fosfatii si nitratii, de obicei inofensivi, pot fertiliza algele care cresc in lacuri si râuri. Când algele cresc, in prezenta luminii solare, produc oxigen. Insa daca algele cresc prea mult sau prea rapid, consuma mari cantitati de oxigen atunci când soarele nu straluceste si când au inceput sa decada. In final, lipsa oxigenului va sufoca alte forme de viata; unele creaturi putând fi otravite de toxinele continute de alge. Acest proces de supracrestere a numarului de alge, numit eutrificatie, poate omori viata din lacuri si râuri. In unele cazuri, anumite alge pot otravi apa potabila.

Mai concret ca surse de poluare exista:

Poloarea industriala., cele mai poluante fiind industriile alimentara si chimica. Abatoarele consuma o medie zilnica de 500 de L de apa pentru fiecare animal sacrificat, care apoi este deversata poluata. Cercetarile facute la un abator in Paris au indicat 300 de milioane de bacterii aerobe si 20 de milionae anaerobe pe cm3 de apa uzata.

Poluarea agricola se realizeaza prin pesticide, ingrasaminte chimice si dejectii zootehnice. Pesticidele sunt utilizate cu scopul de a distruge activitatea insectelor daunatoare ,rozatoarelor si a ciupercilor. Ele au adus servicii imense distrugand insecte care transmit microbi sau care consumau pana la 50% din recolte. Cu toate acestea folosirea lor masiva a dus la otravirea apelor.

Si unele ingrasaminte pot fi daunatoare : de exemplu azotul in surplus se poate uni cu materiile organice si in fermentatie dand azotati care distrug fauna acvatica.

Poluarea urbana se manifesta prin evacuarea apelor menajere , fie prin canale , in rauri sau in ocean, fie infiltrate in panza freatica. Canalele colecteaza continutul apelor sanitare , al bucatariilor incarcate cu reziduuri organice, cu bacterii patogene, etc. Exista inca zone in care mortalitatea infantila produsa de boli transmise prin apa depaseste 40% iar statisticile arata ca pe golb 25% din bolnavii spitalelor sunt victime ale poluarii apelor.

Efectele poluarii sunt deosebit de grave:

-moarte lacurilor prin poliferarea planctonului datorita cresterii fertilizarii prin aport de fosfati si azotati. ;
-moartea pestilor (si a altor animale acvatice ) sub actiunea detergentilor, pesticidelor lipsei oxigenului etc.

Caile de reducere a poluarii apelor sunt:

-adoptarea de tehnologii cu efecte poluante scazute;
-scoaterea din uz a unor produse cu potential poluant ridicat
-intensificarea reaerarii apelor
-favorizarea actiunii ecologice de autoepurare (prin curatirea periodica a namolului organic)
-intarirea legislatiei care sa protejeze apele, de poluarea agentilor industriali si casnici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.