Poluarea apelor - surse de poluare

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Este de remarcat faptul, ca in ultimii 15 ani, ca rezultat al impactului antropic, numarul de poluanti identificati in ape a crescut vertiginos. Astfel daca la nivelul perioadei 1960 - 1965 analizele fizico - chimice se limitau la circa 50-75 de indicatori, in prezent, pentru o caracterizare numai a poluarii organice, se au in vedere circa 300 de indicatori. Nivelele de concentratie determinate, i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poluarea apelor - surse de poluare

Este de remarcat faptul, ca in ultimii 15 ani, ca rezultat al impactului antropic, numarul de poluanti identificati in ape a crescut vertiginos. Astfel daca la nivelul perioadei 1960 - 1965 analizele fizico - chimice se limitau la circa 50-75 de indicatori, in prezent, pentru o caracterizare numai a poluarii organice, se au in vedere circa 300 de indicatori. Nivelele de concentratie determinate, in schimb, au scazut de la ordinul mg/l la cea a g/l (sau chiar a nanogramelor/l), fara insa sa existe criterii si obiective de calitate unitare in aceasta directie.

O cauza majora o reprezinta lipsa de informatii privitoare la efectele ecotoxicologice ale amestecurilor de poluanti in general si in mod deosebit a celor organici asupra ecosistemelor acvatice. Bazele de date existente (de exemplu - Registrul International de Chimicale Potential Toxice) se refera in cea mai mare parte, la efectul singular pe care il are un poluant asupra unor componente ale ecosistemelor acvatice. In concluzie, chiar daca din punct de vedere analitic, in prezent, este posibil a se obtine o imagine relativ larga asupra compozitiei fizico - chimice a apelor, definirea si mai ales cuantificarea gradului de poluare, constituie o problema complexa si dificila.

Influenta parametrilor fizici ai mediului acvatic asupra dispunerii si evolutiei poluantilor in emisar este diferita de la caz la caz, atat functie de caracteristicile receptorului, cat si functie de natura poluantilor. Parametrii fizici determina tipul proceselor hidrodinamice dominante in functie de caracteristicile apelor:in cazul sistemelor sector de albie naturala/canal (ape de suprafata curgatoare), procesele hidrodinamice influenteaza soarta poluantilor in principal prin transportul advectiv asociat cu deplasarea maselor de apa si unde este deosebit de importanta distributia vitezei in sectiune transversala si in lungul albiei.

In cazul sistemelor de tip lac, procesele hidrodinamice determina evolutia poluantilor mai ales prin transportul difuziv si dispersiv asociat cu procese de amestec influentate de caracteristicile de turbulenta ale corpului de apa.In cazul sistemelor de ape subterane, procesele hidrodinamice specifice acestui mediu determina evolutia poluantilor tot prin transportul difuziv si dispersiv.
Alte interactiuni de natura fizico-mecanica se refera la aluviunile in suspensie, sedimentarea si repunerea in curent a materialului solid depus anterior, toate acestea avand o influenta asupra distributiei anumitor poluanti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.