Poluarea aerului

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.99

nivel: Gimnaziu

Compozitia normala a aerului

Compozitia normala a aerului cuprinde: azot 78,09%, oxigen 20,95%, argon 0,92%, dioxid de carbon 0,03%. Acest amestec de gaze reprezinta peste 99,99% din compozitia aerului. Restul de circa 0,01% este alcatuit din alte gaze ca neon, heliu, metan, kripton, xenon, ozon, hidrogen, radon. La acestea se adauga proportii variabile de vapori de apa ([...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poluarea aerului

Compozitia normala a aerului

Compozitia normala a aerului cuprinde: azot 78,09%, oxigen 20,95%, argon 0,92%, dioxid de carbon 0,03%. Acest amestec de gaze reprezinta peste 99,99% din compozitia aerului. Restul de circa 0,01% este alcatuit din alte gaze ca neon, heliu, metan, kripton, xenon, ozon, hidrogen, radon. La acestea se adauga proportii variabile de vapori de apa (in medie 0,2 - 3%).

Din punct de vedere sanitar prezinta importanta oscilatiile in concentratie ale oxigenului si dioxidului de carbon, substante cu rol deosebit in schimbul de gaze de la nivelul plamanului.

Poluarea atmosferica implica emanarea de substante daunatoare organismelor vii, in atmosfera. Poluanti precum oxizii de sulf si azot, cloro-fluoro-carburile, dioxidul de carbon, mo-noxidul de carbon, si funinginea(carbunele) sunt pricipalii contribuitori la poluarea atmosferica. Poluarea atmosferica poate afecta de asemenea ecosistemele acvatice si terestre daca poluantii se dizolva in apa sau precipita sub forma de poaie.

Se estimeaza ca poluarea atmosferica contribuie anual la aproximativ 120.000 de decese in SUA. In fiecare an dezvoltarea industriei genereaza miliarde de tone de materiale poluante.Cauzele poluarii atmosfericePoluantii primari sunt acei poluanti atmosferici emanati direct in atmosfera, de exemplu particulele de funingine, dioxidul de sulf si oxizii de azot. Poluantii secundari sunt produsi prin reactii intre poluantii primari. De exemplu, ozonul se formeaza deasupra arealelor urbane prin reactii dintre poluantii primari si componentii normali ai atmosferei. Monoxidul de carbon si oxizii de azot sunt principalii poluanti emisi de arderile de combustibil. Funinginea si dioxidul de sulf sunt poluantii primari produsi in principal prin arderile de combustibili fosili in centralele energetice, precum petrolul si carbunele. In fiecare an peste 1 miliard de tone de astfel de materiale intra in compozitia atmosferei prin aceste procese. Poluantii au tendinta de a se gasi numai in anumite zone.

O semnificanta parte a industriei si a transporturilor se bazeaza pe combustibili fosili. Pe masura ce acesti combustibili sunt consumati, in atmosfera sunt eliminate particule chimicale de materii poluante. Cu toate ca un mare numar de astfel de chimicale contribuie la poluarea atmosferica, cele mai multe dintre ele contin carbon, sulf si azot. Combustia carbonului, a petrolului si a benzinei este raspunzatoare pentru majoritatea poluantilor atmosferici. Mai mult de 80% din dioxidul de sulf, 50% din oxidul de azot, si intre 30 si 40% din materia poluanta emanata in atmosfera de catre SUA, sunt produse de combustibili fosili, centrale electrice, boilere industriale si furnale reziduale; 80% din monoxidul de carbon si 40% din oxidul de azot si hidrocarburi rezulta din arderea gazului si a combustibililor diesel. Alte materiale poluante pot avea sursa de emitere industria metalelor (fier, zinc, plumb, cupru), rafinariile petrolifere, uzinele de ciment si cele in care se obtine acidul azotic si acidul sulfuric. Aceste chimicale interactionaza intre ele dar si cu razele ultraviolete din razele solare cu intensitati periculoase.

Smogul se formeaza in areale urbane, in acele locuri in care exista un mare numar de automobile, cand dioxidul de azot este descompus de razele solare, eliberandu-se ozonul, aldehide si cetone. Smogul poate cauza severe probleme medicale. Cand dioxidul de sulf si oxidul azotos se transforma in acid sulfuric si acid azotic in atmosfera, aceste substante precipita sub forma de ploaie, asa numita ploaie acida. Ploaia acida este o grava problema globala pentru ca foarte putine specii sunt capabile sa supravietuiasca in asemenea conditii.

Un autoturism consuma pe distanta de 1000 km cantitatea de oxigen necesara unui adult in decurs de un an. Dar nu numai atat. Un turboreactor cu patru motoare consuma pe ruta New York-Paris pana la 35 tone oxigen. Aceasta este cantitatea pe care o produce intr-o zi o suprafata de 3000 ha de padure, asta in conditia in care in anul 1995 suprafata forestiera a Globului era de 3450 milioane hectare, adica 26,6% din suprafata Globului. Insa datorita defrisarilor, intr-un an suprafata acoperita cu paduri se micsoreaza in medie cu aproximativ 11 milioane hectare, ceea ce duce la scaderea cantitatii de oxigen din atmosfera.

O influenta considerabila asupra raspandirii poluantilor in aer o au fenomenele meteorologice, iar dintre acestea, in mod deosebit, stratificarea termica a aerului, vantul, precipitatiile.

Stratificarea termica a aerului - care poate fi stabila sau instabila - influenteaza dispersia verticala a poluantilor. Astfel, o stratificatie stabila impiedica difuzia poluantilor in inaltime, determinand o concentrare a acestora la sol, in apropierea sursei. Stratificatia instabila favorizeaza insa aceasta difuzie.

Vantul, prin directie si intensitate, influenteaza raspandirea orizontala a poluantilor; astfel, in raport de pozitia centrelor poluate, un obiectiv industrial trebuie sa fie amplasat intr-o directie opusa directiei predominante a vantului. Situatia de calm atmosferic duce la concentrarea poluantilor in apropierea sursei de emisie.

Precipitatiile contribuie la trecerea substantelor poluante din atmosfera pe sol, influentand negativ vegetatia si solul. Astfel, dioxidul de sulf se poate combina cu apa, formand acidul sulfuric, care este daunator plantelor.

Dispersia poluantilor din aer este influentata,alaturi de starea fizica a atmosferei, de ceilalti factori fizico-geografici, cum ar fi: dispunerea formelor si unitatilor de relief, prezenta sau absenta suprafetelor forestiere s.a.

Controlarea poluarii atmosferice

Cele mai sensibile strategii de control ale poluarii atmosferice implica metode ce reduc, colecteaza, capteaza sau retin poluanti inainte ca ei sa intre in atmosfera. Din punct de vedere ecologic, reducand emisiile poluante cu o marire a randamentului energetic si prin masuri de conservare, precum arderea de mai putin combustibil este strategia preferata. Influentand oamenii sa foloseasca transportul in comun in locul autovehiculelor personale ajuta de asemenea la imbunatatirea calitatii aerului urban.

Poluantiii potentiali pot exista in materialele ce intra in procese chimice sau in procese de combustie(ca de exemplu plumbul din benzina). Metode de controlare a poluarii atmosferice includ si indepartarea materialelor poluante direct din produsul brut, inainte ca acesta sa fie folosit, sau imediat dupa ce s-a format, dar si alterarea proceselor chimice ce duc l-a obtinerea produsului finit, astfel incat produsii poluanti sa nu se formeze sau sa se formeze la nivele scazute. Reducerea emisiilor de gaze din arderea combustibililor folositi de catre automobile este posibila si prin realizarea unei combustii cat mai complete a carburantului sau prin recircularea gazelor provenite de la rezervor, carburator si motor, dar si prin descompunerea gazelor in elemente putin poluante cu ajutorul proceselor catalitice. Poluantii industriali pot fi la randul lor captati in filtre, precipitatori electrostatici etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.