Poluarea Marii Negre

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.35

nivel: Liceu

Poluarea se produce atunci cand chimicale sau energie(zgomot sau caldura),deversate in mediul inconjurator,afecteaza orice forma de viata sau scad valoarea mediului pentru oameni (pentru amenajarile sau alte destinatii).Exista dovezi ca multe rauri care se varsa in Marea Neagra au fost puternic poluate in decada dintre 1970 si 1980.


Unele dintre sursele de poluare, fabrici d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poluarea Marii Negre

Poluarea se produce atunci cand chimicale sau energie(zgomot sau caldura),deversate in mediul inconjurator,afecteaza orice forma de viata sau scad valoarea mediului pentru oameni (pentru amenajarile sau alte destinatii).Exista dovezi ca multe rauri care se varsa in Marea Neagra au fost puternic poluate in decada dintre 1970 si 1980.


Unele dintre sursele de poluare, fabrici din industria grea sau agrochimica,cum ar fi cele producatoare de pesticide,sunt acum inchise datorita colapsului economic care a afectat multe tari dupa 1990.De asemeni unele interprinderi care mai functioneaza inca,au redus indicele de poluare prin aplicarea de tehnologii moderne si tratarea deseurilor.

Transportul de petrol prin Marea Neagra a cescut foarte mult si exista un risc constant de poluare prin aplicarea deversari datorate accidentelor si manevrelor gresite(robinete slabite, manevrare neatenta si spalarea ilegala a tancurilor de petrol).Poluarea poate fi prevenita in toate situatiile intrucat ea este rezultatul accidentelorsau folosirii intentionate a mediului pentru depozitarea deseurilor.

Substante radioactive

Acestea sunt elemente care emit radioactivitate.Ele pot fi sustante din natura,lantanide sau actinide,sau elemente continand uraniu,produse ale activitatii omenesti.

Elemente ca uraniu exista in natura,astfel incat un anumit nivel de radioactivitate este intotdeauna prezent.

Deseuri solide

Prezenta gunoiului in mare este o problema majora deoarece ameninta vietuitoarele si habitatul acestora.Deseurile din plastic reprezinta o problema deosebit de dificila.

Energia nucleara

In mod normal,emisiile de la reactoarele nucleare sunt foarte strict controlate.Exista totusi riscuri de accidente iar depozitarea pe termen lung a deseurilor radioactive este dificila si costisitoare.

Accidente

Accidentul nuclear de la Cernobil din 1986 a produs imense suferinte umane si contaminari ale mediului,in special in unele zone ale Niprului,fluviu care se varsa in Marea Neagra. Indiguirile de pe fluviu au impiedicat insa cea mai mare parte a poluarii sa ajunga in mare. Din cauza acestui accident dar si a altor deversari operationale,nivelul de radioactivitate al Marii Negre este dublu fata de cel al Marii Mediterane,fara a pune totusi in pericol fauna si oamenii.

Titei

Titeiul brut contine mii de hidrocarburi.Acestea sunt compusi ale carbonului si hidrogenului care pot fi saturati(nu contin legaturi duble),nesaturati(contin legaturi duble sau triple de aceea sunt mai reactivi)sau aromatici(contin inele de benzen). In general,cu cat numarul de inele de benzen sau de legaturi duble si triple este mai mare intr-un compus al titeiului,cu atat mai toxic este acesta.

Producerea si rafinarea

Lubrifiantii bazati pe petrol se mai folosesc in utilajele de forare a titeiului sau a gazelor. Este foarte dificil,cronofag si scump sa se masoare concentratia de substante chimice organice care pot provoca poluarea.Stim putine despre concentratia si repartitia lor in Marea Neagra.

Stim totusi ca nivelul de pesticide este mai mic decat in alte mari europene datorita dificultatilor taranilor de ale procura. Desi transportul de titei a cescut semnificativ,din fericire au fost putine scurgeri majore de titei in Marea Neagra.Totusi titeiul se intalneste frecvent in zonele de plaja,iar concentratia de titei dizolvat este mai mare decat in Mediterana vecina.

Acest lucru apare ca rezultat a doi factori:

1.Un mare numar de descarcari provenite din transportul maritim(golirea tancurilor de balast pare a fi o problema majora).
2.Canalizarea urbana si deseurile industriale aruncate in rauri si mare.Mari cantitati de titei patrund in mare odata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.