Poluarea - o problema

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.16

nivel: Gimnaziu

Sub acțiunea energiei solare, a curenților și a gravitației, apa se află într-o permanentă mișcare, existând în formă lichidă, solidă și gazoasă. Circulația apei pe oceane , mări, continente în atmosferă și de aici înapoi poartă numele de ciclu hidrologic și consumă 33% din energia solară primită de la Pământ.

Apa este un element esențial pentru viața plantelor, animalelor și pen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poluarea - o problema

Sub acțiunea energiei solare, a curenților și a gravitației, apa se află într-o permanentă mișcare, existând în formă lichidă, solidă și gazoasă. Circulația apei pe oceane , mări, continente în atmosferă și de aici înapoi poartă numele de ciclu hidrologic și consumă 33% din energia solară primită de la Pământ.

Apa este un element esențial pentru viața plantelor, animalelor și pentru dezvoltarea societății. În alcătuirea organică a tuturor viețuitoarelor, apa deține o proporție de 50-95%, consumul de apă fiind vital.
Pentru multe organisme, apa este habitatul în care își desfășoară existența. Circuitul hidrologic are un rol mai important în sistemele biogen-chimice din natură, în transformarea reliefului și în transferul materialelor sub formă de aluviuni și de substanțe dizolvate.

Dacă aerul, asa cum este, deocamdata poate fi respirat pretutindeni pe gratis, nu acelasi lucru se intampla cu apa potabila, care pentru citadini are de mai multa vreme un pret. Si inca in continua crestere. Caci apa, acest al doilea element in ordinea urgentelor omenesti, dupa aer, a devenit si el un produs industrial. In preajma marilor orase si unitati industriale apar instalatii uriase de “tratare” a apelor naturale, prin decantare, filtrare, sterilizare de mai multe feluri etc.

La prima vedere, pare paradoxal sa vorbim de nevoia asigurarii apei pe o planeta care dispune de atata apa, incat s-ar putea inunda complet cu un strat de 3 km grosime. Chestiunea e ca 97 la suta din apa globului este sarata, iar din restul de 3 la suta cea mai mare parte se afla in ghetari. Rezulta ca populatia lumii are la dispozitie pentru consumul personal si pentru activitătile sale economice numai in jur de 1 la suta din volumul de apa dulce, respectiv cea din rauri, fluvii, lacuri si din unele panze freatice. Chiar si asa, ar fi mai mult decat suficient pe ansamblu, numai ca, asa ca si la alte capitole ale inzestrarii naturale, apa e foarte neuniform repartizata pe intinderea globului, iar o mare parte din ea este de acum puternic poluata. In ansamblul poluarii, ponderea apelor uzate – menajere si industriale – este covarsitoare.

Daca la poluarea aerului imaginea-simbol este oferita de arborii “perforati” de “ploile acide”, la poluarea apei expresia caracteristica ar putea fi considerate “mareele negre”, adica poluarea, practic continua, cu petrol a marilor si oceanelor lumii, avand efecte dezastroase asupra florei si faunei marine.

Apa este necesară vieții fiind folosită în toate sectoarele de activitate ale omului, în consumul casnic, în producerea de energie ca mijloc de transport etc.
Scăderea calității apei se datorează: apelor reziduale industriale, apelor menajere, diferitelor substanțe folosite în agricultură și îmbogățirii cu substanțe organice ca urmare a depozitelor de gunoaie și resturi menajere, a preluării unor îngrășăminte etc.

Poluarea apelor duce la diminuarea producției de biomasă, uneori afectând până la dispariție unele organisme, de asemenea puternica dezvoltare a fitoplanctonului duce la degradarea ecosistemelor respectiva, ca urmare a lipsei de oxigen care se manifestă. Cele mai importante măsuri luate împotriva poluării apelor sunt următoarele: construirea de baraje, epurarea apelor reziduale, construirea de bazine speciale de colectare a deșeurilor și reziduurilor, pentru a împiedica deversarea directă a acestora în apele de suprafață, construcția de zone de protecție a apelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.