Poluare electromagnetica

2x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.53

nivel: Liceu

Dezvoltarea exploziva a utilizatorilor de energie electrica precum si a aplicatiilor din domeniul transmiterii informatiei pe suport electromagnetic, specifica civilizatiei moderne a condus la aparitia a numeroase probleme referitoare la expunerea biologicului la influenta campului electromagnetic din mediu.

...........................................................................[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poluare electromagnetica

Dezvoltarea exploziva a utilizatorilor de energie electrica precum si a aplicatiilor din domeniul transmiterii informatiei pe suport electromagnetic, specifica civilizatiei moderne a condus la aparitia a numeroase probleme referitoare la expunerea biologicului la influenta campului electromagnetic din mediu.

.............................................................................
Interactiunea dintre organismele vii si campurile electrice si magnetice din mediu reprezinta un proces continuu si din ce in ce mai accentuat prin dezvoltarea civilizatiei moderne. Se evidentiaza atat influente negative(“poluarea electromagnetica”), cat si benefice(terapeutica medicala in mediu electromagnetic); apar probleme de dozare si control in expunere.

Prin perturbatie electromagnetica se intelege orice fenomen electromagnetic susceptibil sa degradeze functionarea unui apart, echipament, sistem sau sa influenteze defavorabil materia vie sau pe cea inerta.

Prin degradarea functionarii se intelege modificarea nedorita a caracteristicilor de functionare ale aparatului/echipamentului/sistemului in raport cu cele prevazute de proiectant. Aparatul/echipamentul/sistemul care emite perturbatia poate fi numit sursa sau emitator de perturbatie electromagnetica, iar cel care o receptioneaza este numit receptor de perturbatie electromagnetica. Trebuie retinut faptul ca orice aparat, echipament sau sistem electric.electronic poate fi in acelasi timp emitator sau receptor de perturbatie electromagnetica.

Nivelul unei perturbatii electromagnetice se poate exprima:

-in unitati absolute( valoarea de varf, valoarea mediu, valoarea efectiva a tensiunii, curentului, intensitatii campului electric,magnetic,puterii etc)
-in unitati relative liniare( valoarea relativa este obtinuta prin raportarea la o marime de referinta)
-in unitati logaritmice exprimate in dB

Clasificarea perturbatiilor electromagnetice:

a. dupa natura emisiei perturbatiei:

-perturbatii conduse: sunt perturbatii caracterizate prin marimi referitoare la curent si tensiune;
-perturbatii radiate: sunt perturbatii caracterizate pin marimi referitoare la camp electric si magnetic

b. dupa durata de timp:

-perturbatii permanente: de ex: armonicile introduse de retea de consumatorii neliniari, emisiile radio si TV, etc.-afecteaza in special circuitele analogice;
-perturbatii tranzitorii: de ex: descarcarile atmosferice, supratensiunile si supracurentii in circuite electrice, descarcarile electrostatice, emisiile electromagnetice ce insotesc comutatiile si defectele de izolatie in instalatiile de I.T.-afecteaza in special circuitele numerice.

c. dupa caracteristicile spectrului de frecvente:

-perturbatii de joasa frecventa<9kHz(1MHz)
-perturbatii de inalta frecventa>9kHz.

Cea mai mare parte din echipamentele electrice si electronice sunt generatoare de regim deformant si producatoare de perturbatii electromagnetice. Acestea produc, alaturi de sursele naturale - unele deosebit de puternice (ex. descarcarile electrice) – generatoare de zgomot electromagnetic, perturbatii care se transmit catre consumatori prin conductie electrica si prin radiatie electromagnetica
Un model simplu al interactiunii electromagnetice intre sistemele electrice este prezentat in figura 2.

Cele 2 sisteme izolate actioneaza unul drept sursa emitatoare de energie electromagnetica iar celalalt drept receptor de energie. Cuplarea energetica intre sisteme se realizeaza prin sau fara conductie electrica.

2.Conceptul de compatibilitate electromagnetica

Conceptul de compatibilitate electromagnetica (CEM) a aparut odata cu introducerea microelectronicii in sistemele de automatizare, in convertoarele electrice, in sistemele electrice si electronice ale autovehiculelor etc., eveniment care a dus la accentuarea nivelului de poluare electromagnetica a mediului inconjurator..

Intr-o acceptiune generala, compatibilitatea electromagnetica (CEM) reprezinta coexistenta neconflictuala (fara perturbatii sau interferente nedorite) a emitatoarelor si receptoarelor de energie electromagnetica [1].

Intr-o acceptiune mai simplista, compatibilitatea electromagnetica este proprietatea unui echipament sau a unui component al acestuia de a functiona fara a provoca perturbatii nedorite.

In standardul VDE 0870 compatibilitatea electromagnetica este definita prin “capacitatea unui dispozitiv electric de a functiona satisfacator in mediul sau electromagnetic fara ca acest mediu, care apartie si altor dispozitive, sa fie perturbat in mod inadmisibil”.
Un dispozitiv electric este considerat compatibil din punct de vedere CEM daca, in calitate de emitator, produce emisii tolerabile si, in calitate de receptor, are imunitate suficienta la emisii perturbatoare (rezista le perturbatii)

Emitatoare de energie electromagnetica sunt si surse de producere a perturbatiilor, cum sunt:

-emitatoare radio si televiziune
-circuite electrice si sisteme a caror functionare are ca efecte secundare producerea de energie electromagnetica si poluare mediului inconjurator, cum sunt:

-instalatiile de aprindere ale autovehiculelor
-lampile cu descarcari de gaze
-motoarele electrice cu colector
-electronica de putere si dispozitivele de comutatie cu contacte
-descarcarile atmosferice

Receptoarele de energie electromagnetica pot si simultan si emitatoare de perturbatii:

-receptoare radio si TV
-sisteme de automatizare
-microelectronica de pe autovehicule
-mijloacele de masurare, comanda si reglare
-instalatiile de prelucrare si transmiterea datelor
-stimulatoarele cardiace
-bioorganismele etc

De mentionat ca sursele de producere a perturbatiilor pot fi:

-naturale( cum ar fi trasnetele si descarcarile electrostatice) sau
-artificiale (de ex fenomene care se produc in timpul exploatarii echipamentelor de producere,transport si utilizare a energiei electrice:
-procese de anclansare si declansare
-radiatia circuitelor, respectiva a conductoarelor
-armonicile de joasa frecventa in retelele electrice
-nesimetriile, etc)

Perturbatiile pot fi:

-reversibile( ex. pierderea temporara a inteligibilitatii convorbirilor telefonice, pocnituri in aparatele de radioreceptie care apar in comutarea aparatelor electrocasnice etc.) sau
-ireversibile( ex. distrugerile unor componente electronice de pe cablaje imprimate din cauza incarcarii electrostatice).

Pentru masurarea intensitatii campului electromagnetic se pot folosi aparate pentru lucrari de cercetare( foarte scumpe, de precizie ridicata si produse intru-un numar redus de exemplare) si aparate pentru verificari experimentale( de precizie redusa si produse in serie mare). Pentru masurarea intensitatii campurilor electromagnetice in laboratoare, in spatii industriale de lucru, in centre urbane etc. se pot folosi aparate, care au costuri reduse si cu o precizie satisfacatoare.

Referitor la efectele poluarii armonice, ca parte importanta a poluarii electromagnetice se poate semnala afectarea tot mai importanta a parametrilor de functionare a echipamentelor electrice destinate sa lucreze in regim permanent sinusoidal, de frecventa constanta, datorita intensificarii poluarii armonice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.