Poluare aer

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.94

nivel: Liceu

. In lume, padurile tropicale dispar intr-o rata de un teren de fotbal si jumatate pe secunda. In fiecare primavara, padurile inspira oxygen, pentru a-l expira pe pamant in fiecare toamna, dar ca un fumator inrait, pamantul isi pierde abilitatea de a respira. Acum cateva secole, ecuatorul era inconjurat de o centura verde de 15 milioane mile patrate de paduri tropicale, de 5 ori cat Statele Unite.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poluare aer

. In lume, padurile tropicale dispar intr-o rata de un teren de fotbal si jumatate pe secunda. In fiecare primavara, padurile inspira oxygen, pentru a-l expira pe pamant in fiecare toamna, dar ca un fumator inrait, pamantul isi pierde abilitatea de a respira. Acum cateva secole, ecuatorul era inconjurat de o centura verde de 15 milioane mile patrate de paduri tropicale, de 5 ori cat Statele Unite. Acum 3 suprafete dintre cele 5 s-au pierdut definitiv. Au ramas doar 6, 2 milioane de mile patrate.

3. Americanii consuma 22% din petrolul lumii, desi ei sunt doar 5 % din populatia globului. Ca rezultat, in ultimii 100 de ani a crescut cu 22% cantitatea gazelor cu efect de sera din atmosfera.
4. Alte gaze cu efect de sera sunt: metani, nitrati, chloroflorocarbon (CFS). CFS a fost inventat de Thomas Midgley, de la compania General Motors. O molecula de CFS este de 12000 de ori mai periculoasa ca efect de sera decat molecula de CO2.

5. Atmosfera noastra a fost comparata cu un vas de sticla, in 1827 de catre matematicianul Fourier. In 1850 fizicianul britanic James Tyndall a masurat proprietatile de captare a caldurii a componentelor atmosferei. El a descoperit surprinzator ca cele mai commune gaze: azotul si oxigenul nu au niciun fel de proprietati izolatoare. 99% din atmosfera nu are proprietati izolatoare deloc. Doar 1% adica vapori de apa, CO2, metanul si altele tin planeta calda.

6. Importanta CO2 ca regulator de climat a fost confirmata de sapaturile din Banchiza de gheata de pe Antarctica. S-a extras un cilindru de o mila de gheata. In ultimii 160 000 de ani nu a fost o temperatura medie si o cantitate mai mare de CO2 in atmosfera.
7. De fiecare data cand scade CO2, scade si temperatura. Cand temeperatura e de 5 grade CO2 este de 190 parti la un million (ppm).In 160000 de ani CO2 a fluctuat intre 190 si 280 ppm. La sfarsitul sec 20 CO2 era de 300 ppm.

8. In 1896, Arrhenius a scris intr-un eseu: "noi evaporam minele noastre de carbune in aer". In 1900 stateai pe un deal si puteai privi 70 mile in departare, astazi doar 15 mile.
9. In anul 1 A.D. erau 250 de milioane de oameni pe pamant. Au trebuit 1650 de ani ca numarul sa se dubleze. Intre 1650 si 1930 populatia s-a marit de 4 ori, la 2 miliarde. La sfarsitul secolului aceasta s-a triplat din nou 6 miliarde.
10. Exista 500 de milioane de masini pe pamant. Si in 2030 se asteapta dublarea lor: 1 miliard. Culmea productiei de petrol a fost in 2006, de atunci scade mereu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.