Politologie

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.72

nivel: Facultate

Expresia cultura politica a fost introdusa in politologie in ultima jumatate de secol, mai ales in preocuparile cercetatorilor americani. Desigur, au existat termeni generici care acopereau aceeasi realitate cu multe secole inainte de aparitia acestei expresii, termeni utilizati intr-un discurs enciclopedic, cu o conotatie contemplativa sau metafizica. Dar de aceasta data expresia a fost astfel de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politologie

Expresia cultura politica a fost introdusa in politologie in ultima jumatate de secol, mai ales in preocuparile cercetatorilor americani. Desigur, au existat termeni generici care acopereau aceeasi realitate cu multe secole inainte de aparitia acestei expresii, termeni utilizati intr-un discurs enciclopedic, cu o conotatie contemplativa sau metafizica. Dar de aceasta data expresia a fost astfel definita (de pe pozitiile filosofiei pragmatice) incat sa poata fi utilizata pentru a compara sistemele si regimurile politice contemporane, pentru a desprinde tendinte, reguli si mecanisme de interventie in viata politica in sensul adancirii democratiei, a sporirii eficientei activitatilor de guvernare, de gestiune a afacerilor publice.

Primele studii empirice, sociologice au fost dedicate deci culturii politice a democratiei si structurilor, proceselor sociale care o sustin. Gabriel A. Almond si Bingham G. Powell, in 1966, scriau: "Cultura politica este un model de atitudini intelectuale si de orientari fata de politica, manifestate in randul membrilor unui sistem politic. Ea este un domeniu subiectiv care sta la baza actiunilor politice si care le confera importanta. Astfel de orientari individuale cuprind cateva elemente: orientari cognitive, exacte sau mai putin exacte, pe tema subiectelor si convingerilor politice; orientari emotionale, sentimentul atasarii, angajarii, respingerii in raport cu subiectele

politice si orientari estimative, aprecieri si opinii pe tema unor subiecte politice, ceea ce, de obicei, presupune aplicarea unor standarde apreciative privind subiectele si evenimentele politice". ) Cu alte cuvinte, cultura politica reprezinta intreaga retea de orientari, atitudini, convingeri si valori prin care individul se raporteaza la sistemul politic. In acelasi spirit, Lucian W. Pye concepea cultura politica drept un set de credinte si atitudini care dau sens vietii politice si care ofera regulile menite sa regleze comportamentul politic.

Ea cuprinde atat idealurile politice, cat si normele cu care se opereaza in politica. La fel, politologul englez Al. Ball considera ca in ansamblul ei, cultura politica se compune din atitudini, credinte, emotii si valori ale realitatii legate de viata politica. Iar francezul Y. Schemeil prefera expresia "culturi politice", care ar sugera pluralismul cultural, pentru ca in realitate nu exista o cultura politica unica; pot insa exista note comune ale acestor multiple culturi politice: atitudinea fata de sistemul politic, credintele si semnificatiile politice pertinente pentru o colectivitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.