Politistul de proximitate - prietenul meu

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.65

nivel: Facultate

In timp ce li se spune ca o alta datorie a politistului de proximitate este aceea de a coopera cu factorii responsabili din cadrul unitatilor de invatamant, Andrei se gandeste ca pana la urma politistul de proximitate nu este prietenul sau, ci doar isi face meseria, nepasandu-i prea mult de ei.

Ocupandu-si mintea cu asta, nici macar nu aude ca si cetatenii au datoria de a-i ajuta p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politistul de proximitate - prietenul meu

In timp ce li se spune ca o alta datorie a politistului de proximitate este aceea de a coopera cu factorii responsabili din cadrul unitatilor de invatamant, Andrei se gandeste ca pana la urma politistul de proximitate nu este prietenul sau, ci doar isi face meseria, nepasandu-i prea mult de ei.

Ocupandu-si mintea cu asta, nici macar nu aude ca si cetatenii au datoria de a-i ajuta pe politisti, dand declaratie atunci cand sunt martorii unei faradelegi sau facand tot ce le sta in puteri pentru a o impiedica.Dupa terminarea acestei activitati, copilul se indreapta nepasator catre clasa, amuzandu-se copios, alaturi de o parte din colegi, pe seama a ceea ce tocmai li se spusese. La finalul orelor el chiar pare sa nu-si mai aminteasca de asta.

A doua zi, in drum spre scoala, el vede, la doar cativa metri in fata lui, cum un tanar agreseaza o batranica si ii fura geanta. Desi putea sa il opreasca pe hot atunci cand acesta trecu pe langa el, Andrei se multumeste doar sa faca un pas in lateral si sa stranga din umeri. Din fericire, hotul este prins de politistul de proximitate din cartier, dar pentru a-l pedepsi este nevoie de marturia cuiva. Desi intreaga scena se petrecuse sub ochii sai, baiatul considera ca nu e problema lui si e mai bine sa stea deoparte. Astfel spune ca el nu vazuse nimic pentru ca tocmai in acel moment se aplecase sa-si lege siretul. Neavand ce face, politistul elibereaza hotul.

La catva timp dupa nefericitul incident, mama il trimite pe Andrei la cumparaturi, rugandu-l sa aiba mare grija de bani, pentru ca, desi mai au o saptamana pana la salariu, niste cheltuieli neprevazute i-au facut sa foloseasca si ultimele economii, iar aceia sunt ultimii bani pe care ii mai au. Andrei promite ca va avea mare grija, insa, la fel de nepasator ca de obicei, considera ca e imposibil sa intalneasca un hot in cartier, mai ales in miezul zilei.

Dar, parca pentru a-i da o lectie copilului care ramasese nepasator in fata unui lucru atat de urat, acesta da chiar peste hotul pe care, in mod constient sau inconstient, il ajutase sa scape. Cum il vede, hotul vine la el si ii spune sa ii dea toti banii pe care ii are. Refuzand, Andrei primeste o bataie zdravana si ii sunt luati toti banii. Ca o ironie a sortii, martor la acest incident e chiar fosta victima a hotului. Stiind ca familia sa are mare nevoie de acei bani, el o roaga pe batrana sa mearga si sa depuna marturie cu privire la ceea ce se intamplase. Insa batrana refuza, replicandu-i ca nici el nu a vrut sa o ajute pe ea.

Abia in acest moment Andrei isi da seama de uriasa greseala pe care o facuse. Rusinat, ii cere scuze doamnei si ii propune sa mearga impreuna la sectie si sa depuna marturie cu privire la ambele incidente. Aceasta accepta, insa dupa multe rugaminti si doar a doua zi. Astfel, ajungand la politie, li se spune ca nu se mai poate face nimic in acest caz, deoarece a trecut prea mult timp de la savarsirea faptelor.

Dar in timp ce plecau abatuti de acolo, cei doi se intalnesc cu politistul de proximitate care il arestase mai demult pe hot. Induiosat de aceasta situatie, politistul hotaraste sa ii ajute si, intinzandu-i o capcana infractorului, reusesc sa il prinda, atat batrana, cat si Andrei, recuperandu-si bunurile furate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.