Politicile economice ale Uniunii Europene

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.77

nivel: Facultate

Din nevoia de a stabili reguli de functionare ale pietei prin ridicarea obstacolelor de orice natura din calea liberei circulatii a factorilor, bunurilor si serviciilor. Aici politicile sunt instrumente ale integrarii negative Politicile pozitive sunt cele care prescriu un anumit model sau un anumit tip de cerinte institutionale; cele negative sunt cele care modifica efectul interactiunilor str[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politicile economice ale Uniunii Europene

Din nevoia de a stabili reguli de functionare ale pietei prin ridicarea obstacolelor de orice natura din calea liberei circulatii a factorilor, bunurilor si serviciilor. Aici politicile sunt instrumente ale integrarii negative Politicile pozitive sunt cele care prescriu un anumit model sau un anumit tip de cerinte institutionale; cele negative sunt cele care modifica efectul interactiunilor strategice, iar cele framing sunt cele care modifica setul de valori si asteptarile actorilor autohtoni.

Politicile economice ale Uniunii Europene prezinta urmatoarele trasaturi: dezvoltarea inegala: unele din politicile comune, cum ar fi Politica Agricola Comuna sau Politica comerciala sunt complexe, altele, cum ar fi Politica de dezvoltare regionala sau Politica sociala s-au dezvoltat in ultimele trei decenii, in timp ce Politica culturala sau cea a protectiei consumatorului au aparut recent si nu sunt suficient dezvoltate.

modul diferit de abordare a politicilor comune in cadrul tratatelor Uniunii Europene: astfel, au existat politici care nici macar nu au fost mentionate in Tratate, dar care s-au dezvoltat si au evoluat progresiv, cum ar fi politica privind mediul, in timp ce altele cu toate ca au fost stabilite in detaliu prin Tratate nu s-au aplicat deloc. diversitatea prioritatilor in stabilirea si aplicarea politicilor comune: spre exemplu, Marea Britanie, avand o economie prospera cu o crestere economica constanta, o rata a somajului sub media comunitara era interesata, in momentul intrarii in UE de dezvoltarea politicii comerciale comune, deoarece aceasta ii putea oferi posibilitatea de a valorifica potentialul productiv cu eficienta crescuta.

Alte state membre, care se aflau in faza de reconstructie de dupa razboi erau interesate in dezvoltarea aparatului productiv si deci a politicilor care au facilitat acest demers. tipul de implicare a UE: unele politici sunt "comune" (cum ar fi Politica Agricola Comuna, Politica Comerciala sau Politica privind Transporturile) in sensul ca au inlocuit complet politicile nationale,in timp ce altele sunt doar adiacente acestora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.