Politicile antiinflationiste adoptate de Romania

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

La modul absolute - marimea inflatiei consta in diferenta dintre cererea globala solvabila si oferta globala de bunuri si servicii de pe piata. De aici rezulta masa monetara ce nu are acoperire in bunuri si servicii.La modul relative - inflatia se masoara ca rapot procentual intre marimea absoluta (excesul de masa monetara) si oferta reala de bunuri si servicii. Exprimarea marimii relative se real[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politicile antiinflationiste adoptate de Romania

La modul absolute - marimea inflatiei consta in diferenta dintre cererea globala solvabila si oferta globala de bunuri si servicii de pe piata. De aici rezulta masa monetara ce nu are acoperire in bunuri si servicii.La modul relative - inflatia se masoara ca rapot procentual intre marimea absoluta (excesul de masa monetara) si oferta reala de bunuri si servicii. Exprimarea marimii relative se realizeaza prin diverse categorii de indici:

- Indici de preturi
- Indicele puterii de cumparare
Indicele preturilor in functie de natura bunurilor care alcatuiesc esantionul luat in calcul poate fi indicele preturilor de consum IPC sau indicele general al preturilor -IGP-. Pe baza indicilor de pret se poate masura intensitatea inflatiei sub forma ratei inflatiei.
In mod firesc, politicile de combatere a inflatiei sunt correlate cu cele doua forme cauzale ale acestui fenomen, si anume inflatia prin cerere si inflatia prin costuri.

Aceste masuri vizeaza controlul cererii aggregate respective controlul ofertei aggregate.
a. Controlul cererii agregate se realizeaza prin doua tipuri de politica economica:
1. Politica bugetar-fiscala care presupune utilizarea urmatoarelor instrumente: reducerea cheltuielilor publice, cresterea presiunii fiscal. Ambele reduc masa monetara destinata consumului si investitiilor.
2. Politici monetare, care vizeaza controlul masei monetare aflata in circulatie, utilizand ca instrumente: manevrarea taxei rescontului, operatiuni de open-market, varatia cotei rezervelor obligatorii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.