Politici familiale in Romania

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Asa cum am mai aratat, familia reprezinta un cadru pentru abordarea completa si integrata a politicii sociale, un punct de intalnire a diverselor abordari sectoriale. Ea indeplineste functiuni capitale in perioada de tranzitie, ceea ce face din aceasta institutie un pilon ce trebuie consolidat. In aceasta perioada trebuie avuta in vedere impletirea rolului familiei in asigurarea protectiei sau chi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politici familiale in Romania

Asa cum am mai aratat, familia reprezinta un cadru pentru abordarea completa si integrata a politicii sociale, un punct de intalnire a diverselor abordari sectoriale. Ea indeplineste functiuni capitale in perioada de tranzitie, ceea ce face din aceasta institutie un pilon ce trebuie consolidat. In aceasta perioada trebuie avuta in vedere impletirea rolului familiei in asigurarea protectiei sau chiar a supravietuirii membrilor ei - cu rolul retelelor institutionale si statale.

Principiile ce stau la baza suportului statului acordat familiilor se refera la: intarirea familiei ca institutie, asigurarea bunastarii copiilor; egalitatea intre barbati si femei.Se remarca dificultatile ce decurg din cele doua procese: modernizarea si adaptarea la tranzitia la economia de piata.

In aceasta situatie, masurile minime de protectie sociala trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte: impiedicarea alunecarii sub nivelul de saracie si a altor familii si evitarea cronicizarii starii de saracie la familiile care au acest statut. In prezent, nu exista un program politic coerent in aceasta privinta. Sistemul de protectie sociala, bazat mai mult pe securitate sociala, are o logica interna ce favorizeaza mecanismele caracteristice asigurarilor sociale.

Statul ofera astfel o minima protectie in fata unor riscuri riguros determinate: boala; batranete; incapacitate de munca; maternitate; somaj. Asistenta sociala, in prezent difuza si nediferentiata, are unele aspecte ce o aseamana, paradoxal, beneficiilor universale; numarul mare de beneficiari determina reducerea semnificatiei prestatiilor de asistenta sociala in veniturile familiilor. In loc sa fie focalizata catre acele familii care intr-adevar depind de ea, asistenta sociala se dilueaza neselectiv. Nici perspectiva conturata in "Carta alba a asistentei sociale" (Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, 1993) nu este mai incurajatoare, de data aceasta trecandu-se in celalalta extrema.

In reteaua protectiei sociale sunt cuprinse familiile cu veniturile cele mai reduse, ramanand in afara familiile cu venituri mici, chiar daca mai ridicate decat categoria precedenta, dar aflate cu adevarat in pericol de a deveni (daca nu sunt deja) sarace. Legea ajutorului social a transpus deja acest risc in realitate. Daca tendinta pe plan mondial este de a diversifica prestatiile sociale, conform cauzelor diverse si situatiilor specifice, ajutorul social propune o prestatie unica, indiferent de ce anume provoca saracia.

Prin urmare credem ca este necesar un program politic coerent de protectie sociala a familiilor in perioada de tranzitie. Acest program trebuie sa se bazeze pe concluziile analizei riscurilor si a lipsurilor in familiile cele mai expuse acestor riscuri.Exista, actualmente, in Romania, o politica familiala? Eforturile statului in aceasta directie sunt sustinute de reminiscentele politicii regimului anterior, de la care s-au mostenit majoritatea programelor sociale (cu exceptia beneficiilor de somaj).

Modificarile recente nu au avut urmari semnificative asupra nivelului de trai al familiilor. In general, toate avantajele noi introduse au fost contracarate de abrogarea sau deprecierea altora. Astfel, sistemul de alocatii pentru copii a devenit universal dar valoarea reala a acestor prestatii a scazut mult. Celelalte alocatii familiale, fiind, in general, inghetate la suma ante-revolutionara, au avut aceeasi soarta. Sistemul fiscal, desi incearca sa promoveze impozite progresive, nu protejeaza in mod real familiile cu venituri mici (care, in general, au si multi copii).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.