Politica sociala a Uniunii Europene

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 8.00

nivel: Facultate

Referat despre Politica sociala a Uniunii Europene
Anul 2000 a marcat pentru FSE inceputul unei noi perioade in timpul careia potentialul sau a fost integrat pe deplin si de statele membre, in vederea aplicarii strategiei europene pentru resursele umane.
FSE este unul dintre cele 4 fonduri structurale ale UE : Fondul European de Orientare si Garantie Agricola, Instrumentarul Financ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica sociala a Uniunii Europene

Referat despre Politica sociala a Uniunii Europene
Anul 2000 a marcat pentru FSE inceputul unei noi perioade in timpul careia potentialul sau a fost integrat pe deplin si de statele membre, in vederea aplicarii strategiei europene pentru resursele umane.
FSE este unul dintre cele 4 fonduri structurale ale UE : Fondul European de Orientare si Garantie Agricola, Instrumentarul Financiar de Orientare a Pescuitului si Fondul European de Dezvoltare Regionala, toate avand ca misiune comuna reducerea decalajelor intre nivelul de trai dintre tarile membre.

Aceste 4 fonduri vor dispune de aproape 195 miliarde euro in scopul realizarii in perioada 2000- 2006 a trei obiective:
1.promovarea unei dezvoltari regionale, deoarece mai mult de 2/3 din fondurile structurale vor fi directionate catre regiunile al caror PIBpe locuitor este sub 75% din media pe UE; 9 state membre au asemenea regiuni , iar obiectivul numarul 1 este de a ajuta si regiunile slab populate ale Finlandei si cele din nordul Suediei.

2. sustinerea conversiei economice si sociale a patru tipuri de zone ce au dificultati specifice; este vorba de zone care nu se adapteaza mutatiilor industriale si sectorului tertiar, zonei rurale in decline, zonei urbane aflate in dificultate, zone unde padurile au fost puternic defrisate si cele din domeniul pescuitului.

3. finantarea tuturor zonelor UE, exceptand zonele identificate pentru obiectivul numarul 1, in scopul adaptarii si modernizarii politicilor si sistemelor de educatie, de formare si calificare.

Din cele prezentate mai sus rezulta ca utilizarea acestor fonduriar trebui sa dea raspuns la urmatoarele intrebari:
3.1. Ce poate face FSE?
FSE se axeaza in principal pe sustinerea de care oamenii au nevoie pentru ocuparea unui loc de munca, dar poate servi si la ameliorarea sistemelor si structurilor economice care sa permita pietei muncii sa functioneze mai bine.

De asemenea, FSE poate finanta concursuri pentru realizarea unei palete de obioective care sa permita statelor membre sa-si dezvolte propria piata a muncii ca si calificarea oamenilor care au deja o slujba sau a celor care cautam una. Statele membre si regiunile UE au facut demersuri in acest scop, ele fiind cele care decid domeniile de activitate privilegiate, ca si o mai buna utilizare a banilor FSE.

Programul FSE pentru aplicarea acestor planuri este elaborat pentru o perioada de 7 ani, iar domeniile de activitate sunt alese astfel incat sa fie corroborate cu planurile de activitate in domeniul resurselor umaneprin care statele membre aplica strategia europeana in acest domeniu.

3.2. Care sunt tipurile de evaluare financiara ale FSE?
In perioada de aplicare a acestui program, 2000- 2006, FSE a finantat partial masurile luate de statele membre in 5 domenii prioritare:
- Elaborarea unor politici dinamice in favfoarea asigurarii unei functionari a pietei muncii
- Asistenta persoanelor aflate in pericol de excludere mai ales in ceea ce priveste sansele lor pe piata muncii
- Promovarea capacitatii de adaptare a salariatilor, spiritului de intreprindere si de calificare continua in domenii de cercetare stiintifica si tehnologica
- Incurajarea muncii independente si a angajarii femeilor, dar si a maeurilor de lupta contra inegalitatilor intre barbati si femei pe piata muncii.

Ajutorul FSE se va ax ape proiecte care favorizeaza dezvoltarea si perfectionarea calificarilor, dar si pe acordarea unor fonduri institutiilor care sunt preocupate de domenii sensibile, cum ar fi de exemplu cercetarea stiintifica si tehnologica. Pentru a putea beneficia de finantare proiectul trebuie sa asigure egalitatea sanselor intre barbati si femei, sa continue initiativele pentru angajare la nivel local si sa tina con de tehnicile moderne de informare si comunicare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.