Politica si strategiea nationala de securitate din Romania dupa integrarea in Nato

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.81

nivel: Facultate

Experienta istorica demonstreaza ca au fost si situatii cand serviciile secrete de informatii, manevrate cu dibacie de cercurile politice ale puterii, s-au implicat in declansarea unor evenimente, care, la randul lor, au dus la aprinderea conflictelor militare. Atat primul cat si al doilea razboi mondial constituie exemple, poate cele mai elocvente in acest sens.

Generic insa, serv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica si strategiea nationala de securitate din Romania dupa integrarea in Nato

Experienta istorica demonstreaza ca au fost si situatii cand serviciile secrete de informatii, manevrate cu dibacie de cercurile politice ale puterii, s-au implicat in declansarea unor evenimente, care, la randul lor, au dus la aprinderea conflictelor militare. Atat primul cat si al doilea razboi mondial constituie exemple, poate cele mai elocvente in acest sens.

Generic insa, serviciile secrete de informatii ar trebui sa dea alarma la timp in sensul de a oferi un flux informational oportun, atotcuprinzator si veridic despre intentiile potentialilor inamici sau aliati, pe care sa se poata fundamenta din timp, de catre factorii de decizie din stat, o strategie in acord cu interesele si aspiratiile national-statale.

In sens contrar, adica masurile adoptate dupa declansarea evenimentelor nu pot fi decat conjuncturale, daca nu chiar pripite, sub imboldul unor stari emotionale, ceea ce ar putea duce, in conditiile unei situatii limita, la stirbirea grava a intereselor statale pe o lunga perioada de timp.

Istoria demonstreaza ca, prin metodele si mijloacele specifice pe care le folosesc, mai mult sau mai putin permisibile de sistemul juridic, dar mai totdeauna ingaduite de asa-zisele "ratiuni de stat", serviciile secrete de informatii pot contribui atat la declansarea cat si la prevenirea unor evenimente cu rezonanta istorica, totul depinzand, in ultima instanta, de profesionalismul operatorilor si de interesele factorilor de decizie in subordinea carora se afla.

Totul a fost, este si va fi posibil pentru ca prin parghiile puterii, factorii de decizie ai statului exercita un control si o conducere nemijlocita asupra serviciilor secrete de informatii, sau cel putin teoretic ar trebui s-o faca.

Se spune ca activitatea de informatii isi are inceputurile in vremuri imemoriale, odata cu facerea lumii. Ca urmare, orice prezentare a acesteia poate porni de la Biblie, care a fost si va ramane nu numai o capodopera a literaturii universale, ci si un necesar izvor de pilde si intelepciuni, inclusiv pentru activitatea de informatii.

In capitolul 13 din Numerii, Biblia ne ofera printre altele si urmatorul pasaj: "Atunci a vorbit Domnul cu Moise si i-a zis: AŠTrimite oameni ca sa iscodeasca tara Canaanului, pe care eu voi da-o fiilor lui Israil. Sa trimiti cate un om din fiecare semintie, dar toti sa fie dintre voievozi...A>>

Si i-a trimis Moise pe ei sa iscodeasca tara Canaanului cu porunca: AŠSuiti-va acolo prin Negheb, apoi sa va indreptati spre munte, ca sa va dati seama de tara, ce popor locuieste intr-insa: este tare ori slab, putin ori mult; si cum este tara in care locuieste: manoasa sau rea, cum sunt orasele locuite: inchise sau intarite; cum este pamantul: gras ori slab; daca se afla pomi sau nu...A>> " .

Este un fragment semnificativ, si desigur ca nu singurul, ce sugereaza ca morala Bibliei este aceea ca o cercetare de calitate poate da roade. Cercetarea inseamna efort de a cunoaste, adica de a te informa despre ceva ca sa poti realiza un scop, in primul rand sa poti lua deciziile cele mai favorabile propriilor interese. Trinomul cercetare - informatie - decizie constituie in fond esenta "intelligence-ului" - cum o numesc englezii -, adica a activitatii de informatii.

Mai putem retine din fragmentul biblic ca pentru activitatea de informatii Domnul a poruncit sa fie folositi doar voievozii, adica cei alesi, oameni deosebiti, inteligenti, viteji, curajosi etc. Probabil ca tot de aici s-au inspirat si germanii, cei care se numara printre promotorii institutionalizarii activitatii de informatii, cand au incetatenit zicala: "Nachrichtendienst ist ein herredienst", care vrea sa insemne ca meseria de spion (iscoada) este o meserie de senior , adica ceva ce tine de o elita. Inspirat de o asemenea maxima, francezul Pierre Baulle a scris un roman celebru, intitulat "O meserie de seniori", despre cum se plateste in spionaj loialitatea fata de profesie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.