Politica pactuala a papei Pius al XI-lea

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Facultate

La aceste consideratii geopolitice se adauga criza morala, angoasele si traumele provocate de razboi, ce traversau, intr-o masura mai mica sau mai mare, societatile europene postebelice, criza ilustrata si de un nou interes fata de diferite experiente spirituale, unele originare din Orient, de o reinflorire a misticismului. Pe de alta parte, instabilitatea sociala si politica, cucerirea puterii d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica pactuala a papei Pius al XI-lea

La aceste consideratii geopolitice se adauga criza morala, angoasele si traumele provocate de razboi, ce traversau, intr-o masura mai mica sau mai mare, societatile europene postebelice, criza ilustrata si de un nou interes fata de diferite experiente spirituale, unele originare din Orient, de o reinflorire a misticismului. Pe de alta parte, instabilitatea sociala si politica, cucerirea puterii de catre bolsevici in Rusia si pericolul raspandirii ideilor comuniste in Europa au facut ca o buna parte a opiniei publice dar si a decidentilor politici sa considere Biserica catolica/Sf.

Scaun institutii capabile sa asigure ordinea (morala) si conservarea sociala. Exprimarea acestei tendinte contrare curentului separatist vizibila inca din anii razboiului a luat diferite forme. Una din expresii a constituit-o multiplicarea reprezentantelor diplomatice (cu un caracter temporar sau permanent) ale statelor pe langa Sf. Scaun. In 1914 guvernul britanic trimite o misiune diplomatica la Vatican care dupa incheierea ostilitatilor a fost transformata in reprezentanta diplomatica. In schimb, la Londra a fost trimis doar un delegat apostolic.

Un an mai tarziu, un agent pontifical este trimis la Berna, iar din 1920 un nuntiu apostolic fara ca Elvetia sa acrediteze un reprezentant diplomatic la Vatican In In cazul Portugaliei republicane, de pilda, in 1918 a fost modificata legea separarii adoptata in 1911, iar in martie 1919 s-au restabilite relatiile diplomatice cu Sf. Scaun. Dupa incheierea ostilitatilor si semnarea tratatelor de pace ministrii Prusiei si Bavariei revin la Roma si sunt restabilite relatiile diplomatice cu Germania (aprilie 1920).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.