Politica monetara si valutara

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.69

nivel: Facultate

Politica monetara si valutara
La începutul anului 1998 piața valutară se confrunta cu o serie de tensiuni manifestate pe parcursul ultimului trimestru din anul anterior , astfel încât deprecierea mai accelerată a leului din prima parte a lunii ianuarie nu poate fi asociată integral procesului de liberalizare a accesului la valută pentru persoanele fizice . Dimpotrivă , această decizie a fos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica monetara si valutara

Politica monetara si valutara
La începutul anului 1998 piața valutară se confrunta cu o serie de tensiuni manifestate pe parcursul ultimului trimestru din anul anterior , astfel încât deprecierea mai accelerată a leului din prima parte a lunii ianuarie nu poate fi asociată integral procesului de liberalizare a accesului la valută pentru persoanele fizice . Dimpotrivă , această decizie a fost percepută prin efectul său pozitiv , iar piața financiară românească a continuat să înregistreze influxuri de capital , chiar dacă mediul general economic nu a fost favorabil .

Politica monetara si valutara
În consecință , calmarea tensiunilor de pe piața valutară din lunile următoare a permis fluctuarea cursului de schimb în marje reduse , intervențiile băncii centrale având caracter preponderent marginal .
Fără a se disocia de constrângerile impuse de evoluția economiei românești , conducerea politicii valutare a avut in vedere armonizarea ei cu politica monetară . Se poate vorbi , așadar , de două perioade distincte :

Până la mijlocul lunii august , in scopul susținerii procesului dezinflaționist , Banca Națională a controlat procesul de depreciere a leului , păstrând o marjă de 1,5-2% lunar , ceea ce a condus la aprecierea în termeni reali a monedei naționale ( + 13,8 procente ) .

Politica monetara si valutara
După declanșarea crizei din Rusia , in a doua parte a lunii august , Banca Națională nu a mai putut folosi aceeași manieră de conducere a politicii valutare , inversarea fluxurilor de capital generând o depreciere accentuată a monedei naționale . Aceasta era de altfel justificată de nivelul supraapreciat al leului , întreținut de intrările de capital din 1997 și din prima parte a anului 1998 . Pentru a evita degradarea încrederii in moneda națională și resuscitarea inflației , Banca Națională a adoptat soluția apropierii treptate a cursului de schimb de nivelul său de echilibru . Această alternativă a antrenat si intensificarea intervențiilor Băncii Naționale pe piața valutară , cu consecința reducerii rezervelor .

Politica monetară și valutară desfășurată
de B.N.R. pe parcursul anului 1999
Hotărârea și abilitatea băncii centrale de a imprima politicii monetare restrictivitatea dorită au fost serios puse la încercare de complexitatea și dificultatea conjuncturii monetare a ultimului trimestru al anului, conducând la apariția caracterului conflictual al obiectivelor politicii monetare în această perioadă.

Orientarea politicii monetare spre controlul creșterii prețurilor a fost, astfel, stânjenită de măsurile menite să împiedice accentuarea aprecierii în termeni reali a leului, precum și de cele care au decurs din rolul de împrumutător de ultimă instanță pe care banca centrală și l-a asumat; prin aceste măsuri, autoritatea monetară a urmărit, pe de o parte, să consolideze câștigul de competitivitate externă acumulat anterior și, pe de altă parte, să evite implicațiile sistemice ale problemelor de lichiditate și solvabilitate ale Băncii Agricole.

Referitor la evoluțiile pe piața valutară, presiunile exercitate asupra leului de prelungirea excesului pe piața valutară (a căror slăbire a necesitat suplimentarea cererii prin intervențiile băncii centrale) au format cel mai inedit aspect monetar al ultimului trimestru al anului; astfel, pentru prima dată de la formarea pieței valutare, în anul 1999 Banca Națională a României și-a menținut calitatea de cumpărător net de valută chiar și în luna decembrie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.