Politica monetara si controlul inflatiei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Relatia dintre cursul de schimb si rata inflatiei este unul dintre cele mai controversate subiecte economice in Romania. Adeptii mentinerii unui curs fix blameaza devalorizarea leului ca fiind cauza majora a inflatiei in tara noastra, in realitate insa, cifrele ofera foarte putin suport acestei idei.In primul rand, relatia dintre cursul de schimb valutar si rata inflatiei este biunivoca, cele dou[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica monetara si controlul inflatiei

Relatia dintre cursul de schimb si rata inflatiei este unul dintre cele mai controversate subiecte economice in Romania. Adeptii mentinerii unui curs fix blameaza devalorizarea leului ca fiind cauza majora a inflatiei in tara noastra, in realitate insa, cifrele ofera foarte putin suport acestei idei.In primul rand, relatia dintre cursul de schimb valutar si rata inflatiei este biunivoca, cele doua variabile influentandu-se reciproc.

Cum pana in luna mai 1993 procesul de liberalizare a preturilor a avut un caracter administrat, se distinge cu greu o relatie de cauzalitate puternica dinspre cursul de schimb inspre inflatie. Mult mai veridica pare cealalta alternativa a ajustarilor la care a fost obligat cursul de schimb ca urmare a modificarilor preturilor din economie, in conditiile in care rezervele valutare erau cu totul insuficiente.In al doilea rand, cursul de schimb real nu s-a situat, la inceputul reformei, la un nivel de echilibru (care sa egalizeze exportul cu importul).

Este bine cunoscut faptul ca in perioada 1983 - 1989 excedentele contului curent al balantei de plati se obtineau prin mijloace pur administrative, in care nivelul cursului (14 lei/dolar) nu joaca, practic, nici un rol, cursul de schimb de echilibru situandu-se in anul 1990, dupa unele calcule, la circa 33 - 25 lei/dolar. Astfel, cursul de schimb al leului a fost din start puternic supraapreciat, iar devalorizarile si deprecierile ulterioare au intervenit fie prea tarziu, fie intr-o proportie insuficienta pentru a corecta acest dezechilibru initial.

Fapt este ca echilibrul cursului real a fost atins din nou abia in martie - aprilie 1994, la un nivel de circa 1.650 lei/dolar, care a echilibrat contul curent al balantei de plati timp de cateva luni.
Concluzia cea mai importanta este aceea ca, intr-o masura mai mare, cursul de schimb este determinat de evolutia inflatiei, decat invers.
In intreaga perioada, cu foarte putine momente de exceptie, obiectivul urmarit a fost utilizarea cursului valutar drept ancora inflationista.

Pentru ca aceasta sa functioneze, e nevoie de indeplinirea a doua conditii: cursul initial sa nu fie supraevaluat, pentru a induce credibilitatea si a limita cererea de valuta, iar stabilitatea lui, chiar si relativa, sa fie sprijinita in permanenta de celelalte instrumente de politica monetara. Dar in tara noastra nu au fost respectate nici una din cele doua conditii: pe de o parte, cursul ancora pornea de la niveluri puternic supraevaluate, ceea ce intretinea dezechilibre pe piata valutara si alimenta neincrederea operatorilor in capacitatea autoritatilor de a sustine o astfel de politica;

pe de alta parte excesul de lichiditati si/sau dobanzi negative in termeni reali descurajau suplimentar pe detinatorul de moneda nationala si reducea sustenabilitatea cursului ancora.Aceasta a avut consecinte dintre cele mai grave pentru economie in ansamblu. In primul rand, supraevaluarea a stimulat importul si a descuraj exportul, contribuind in buna masura la mentinerea deficitului cronic al balantei de plati. Daca la inceputul anului 1990, Romania avea o pozitie externa confortabila, dupa opt ani de tranzitie una din restrictiile cele mai severe este legata tocmai de finantarea deficitului balantei de plati - chiar daca datoria externa acumulata ramane, totusi, la niveluri suportabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.