Politica industriala intr-o Europa extinsa

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.94

nivel: Facultate

Comisia considera ca industria europeana este moderna si competitiva in multe privinte. Confruntate cu competitia mondiala, multe din sectoarele industriei europene au facut eforturi notabile pentru a imbunatati infastructura si a integra noi forme de organizare a productiei. Prin investitii capitale in utilaje si in cercetare a fost posibil ca sectoarele (textile, alimentare, mobilier, chimice,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica industriala intr-o Europa extinsa

Comisia considera ca industria europeana este moderna si competitiva in multe privinte. Confruntate cu competitia mondiala, multe din sectoarele industriei europene au facut eforturi notabile pentru a imbunatati infastructura si a integra noi forme de organizare a productiei. Prin investitii capitale in utilaje si in cercetare a fost posibil ca sectoarele (textile, alimentare, mobilier, chimice, etc.) care erau considerate slab tehnologizate sa ajunga la un nivel inalt de tehnologie, ca acum sa utilizeze tehnologii avansate si inovationale in productie.

Ceea ce a condus la cresterea necesitatilor fata de resursele umane, care au devenit mai calificate. Investitiile considerabile in protectia mediului, tehnologii ecologic pure si in procesul de productie nepoluant a facut posibil ca industria europeana sa ia in consideratie si dimensiunea dezvoltarii durabile, mcsorand legatura dintre productie si poluare.

Industria europeana ramane o forta dominanta in comertul international. Desi prezenta unor noi parteneri pe piata mondiala a redus cota Uniunii Europene in comertul mondial, aceasta scadere nu a fost semnificativa precum a fost pentru SUA sau Japonia. Astfel, cota UE in comertul mondial a scazut de la 19,3% in 1991/95 la 18,4% in 2002, in timp ce la SUA a scazut de la 15,1% la 12,1%, iar in cazul Japoniei si mai semnificativ de la 12,2% la 8,2% [8]. Mai mult decat atat in unele sectoare precum ar fi constructia de autovehicule, aeronave si unele echipamente pentru telecomunicatii, companiile europene detin intaetatea.

Dar cu toate acestea Comisia constata ca industria europeana sufera de lenta crestere a productiei industriale, comparativ cu Statele Unite. Astfel in perioada 1996-2000 cresterea productiei in UE a constituit 3,2% comparativ cu 5,5% al SUA [8]. Pentru intreaga economie a UE cresterea este si mai mica decat pentru sectorul de productie separat, ceea ce reflecta performanta relativ slaba a sectorului serviciilor.

Aceasta evolutie prezinta o periculoasa deteriorare a potentialului de crestere a UE si un risc evident pentru competitivitatea industriei. Rapoartele Comisiei din 2001 si 2002 prezinta o insuficienta a activitatii de inovare si o slaba distribuire a acestora ca un factor cheie a performantelor slabe in cresterea productivitatii.

De asemenea, lenta crestere a productivitatii poate fi explicata si prin probleme structurale nesolutionate. Acestea includ fragmentarea anumitor piete de produse si servicii, precum si unele obstacole in mobilitatea geografica si lipsa de cunostinte la multe categorii de muncitori.

Un alt subiect analizat de Comisie sunt IMM-le, care sunt numite coloana vertebrala a industriei UE. Reteaua IMM-lor in dezvoltare a amplificat legatura intre sectoarele aparent neimportante a economiei, precum si intre diferite regiuni si tari din Uniunea Europeana. In acelasi timp foarte putini europeni doresc sa devina antreprenori, de asemenea doar cateva intreprinderi micro- si mici ajung pana la dimensiunea critica necesara pentru a putea concura sau a intra pe piatile externe.

La rindul sau Uniunea Intreprinderilor Mici, Mijlocii si Mestesugaresti (UEAPME), considera ca desi Comisia a punctat precis noile provocari cu care se va confrunta Europa largita si anume cresterea competitivitatii, Comunicarea prezinta IMM-le ca subcontractori sau parte a business clusterului. In acest fel considera UEAPME este neglijat complet rolul specific si autonom in ceea ce priveste inovarea, crearea de slujbe si acordare de servicii profesionale.

Comisia prezinta si o analiza a impactului extinderii asupra industriei. Este mentionat faptul ca un progres semnificativ dar neuniform a fost realizat. In pofida efortului considerabil facut de tarile candidate in ceea ce priveste reformele structurale, exista diferente semnificative in structura industriei producatoare in tarile membre si cele candidate.

Astfel, in tarile candidate industria era mai putin specializata si concentrata in sectoare slab tehnologizate (industria alimentara, textile, metalurgie), dar lucrulile au inceput sa se schimbe cu ajutorul fondurilor de preaderare, investitii straine, transfer de tehnologie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.