Politica industriala

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Intensificarea extraordinara a concurentei a antrenat o aliniere a preturilor furnizorilor nationali la cele ale furnizorilor din alte state membre. Pe termen scurt, aceasta a comprimat profitul marginal al intreprinderilor protejate sau in situatii de monopol, unele dintre ele fiind chiar obligate sa paraseasca piata.

Cele care au ramas s-au putut extinde si si-au putut valorifica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica industriala

Intensificarea extraordinara a concurentei a antrenat o aliniere a preturilor furnizorilor nationali la cele ale furnizorilor din alte state membre. Pe termen scurt, aceasta a comprimat profitul marginal al intreprinderilor protejate sau in situatii de monopol, unele dintre ele fiind chiar obligate sa paraseasca piata.

Cele care au ramas s-au putut extinde si si-au putut valorifica mai bine si rentabiliza capacitatile de productie prin economiile de scara, intarindu-si eficienta interna prin restructurari si o mai buna alocare a resurselor umane, tehnice si financiare, imbuna- tatindu-si si procesul de inovare. Aceasta presiune a concurentei a produs deja un val impresionant de transformari ale structurii industriale a Uniunii Europene.

Industria europeana a trebuit insa, in acelasi timp, sa faca fata schimbarilor pietei internationale si evolutiilor tehnologice pe plan mondial. Ea nu poate raspunde acestor provocari decat prin intermediul unei armonizari la nivel comunitar a politicilor industriale generale si sectoriale ale statelor membre.

II. Politica industriala in cadrul Uniunii Europene
1. Cadrul juridic general
Tratatele constitutive, in forma lor originara, nu cuprindeau dispozitii ex- prese privind o politica industriala comuna. Cu toate acestea, ele reglemen- tau in primul rand, dar nu si in mod exclusiv, sectoarele industriale ale economiilor statelor membre. In timp ce tratatele instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice puneau bazele politicilor comune din domeniile industriale respec- tive, tratatul instituind Comunitatea Economica Europeana (azi Comunitatea Europeana) reglementa in principal piata comuna (si apoi piata interna unica) a produselor industriale.

Cel mai important dintre ele, Tratatul instituind Comunitatea Europeana, este construit pe logica functionarii automate a concurentei pe piata si a libertatii comertului, nu doar in vederea realizarii pietei interne unice a produselor industriale, ci si pentru restructurarea sectoarelor si a intre- prinderilor, restructurare ceruta de dinamismul si dimensiunea acestei piete.

Astfel, fara sa faca referiri exprese la o politica industriala comuna, el cuprinde dispozitii privind mai multe elemente importante ale unei asemenea politici, precum regulile privind concurenta, dispozitiile fiscale, armonizarea legislatiilor nationale.

El presupune totodata ca abolirea masurilor protectioniste din calea comertului intre statele membre si des- chiderea pietelor constituie imbolduri suficiente date intreprinderilor si sectoarelor industriale pentru surmontarea problemelor structurale.

In absenta unei baze juridice pentru o veritabila politica industriala, institutiile comunitare s-au marginit sa supravegheze dezvoltarile in- dustriale la nivelul statelor membre si al ansamblului Comunitatilor, fara a le putea influenta. In acest scop, ele au pus la punct mecanisme statis- tice pentru masurarea investitiilor in industrie, miscarilor ciclice ale intre- prinderilor industriale si mestesugaresti si a activitatilor industriale ge- nerale.

Aceste anchete si statistici industriale, care fac parte dinacquis-ul comunitar din domeniulStatisticii, au fost completate in anii '90 de an- chete anuale privind productia industriala si costurile manoperei in industrie si servicii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.