Politica franceza

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cuvantul republica deriva din temenul latin res publica, insemnand lucru public. Republica este o forma de organizare statala (sau forma de stat) in care suveranitatea apartine poporului iar puterea executiva este exercitata de cetateni alesi, pentru o perioada determinata de timp. Acest termen, se refera la organizare politica a societatii in sens larg. Republica in Antichitate, reprezenta intere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica franceza

Cuvantul republica deriva din temenul latin res publica, insemnand lucru public. Republica este o forma de organizare statala (sau forma de stat) in care suveranitatea apartine poporului iar puterea executiva este exercitata de cetateni alesi, pentru o perioada determinata de timp. Acest termen, se refera la organizare politica a societatii in sens larg. Republica in Antichitate, reprezenta interesul pentru comunitate, pentru polis, pentru oras.De-a lungul istoriei au existat diverse forme de republici, unele continuand sa existe sau sa co-existe.

De la republicile sclavagiste ale antichitatii pana la republicile constitutionale moderne de tip parlamentar, semi-parlamentar sau prezidential este un drum lung.
Republica parlamentara este o republica unde prim-ministrul (sau cancelarul) este seful guvernului respectiv autoritatea executiva in stat, iar seful statului (numit Presedinte) are, cu mici exceptii, functii simbolice. Un exemplu de astfel de republica este Germania.
Republica prezidentiala este o forma de guvernamant in care presedintele este atat seful statului cat si seful executivului.

C.rima Republica
Prima Republica a luat fiinta pe 21 septembrie 1792, prin editarea Constitutiei anului I avand la conducere un guvern revolutionar. Pe 22 august 1795 Constitutia celui de al III-lea an a instaurat Directoratul, inlocuit prin Constitutia celui de al VIII-lea an, 13 decembrie 1799 de catre Consulat. Pe 18 mai 1804, in cel de-al XII-lea an al republicii, a luat fiinta primul Imperiu. Pe perioada acestuia , Franta controla cea mai mare parte din Europa, puterea fiind consumata de razboaiele purtate cu Marea Britanie, Prusia, Austria si Rusia.


D.Presedinti francezi
Charles de Gaulle (n.22 noiembrie 1890 - d. 9 noiembrie 1970) a fost un general si un politician francez. In 1940 a devenit sef al guvernului francez de exil din Londra, iar in 1945 a fost ales ca si prim-ministru de catre Parlamentul francez. In 1958 a fost ales ca si presedinte al Frantei si si-a pastrat postul si dupa alegerile din 1965. Pe 28 aprilie 1969 de Gaulle s-a retras prematur din functia de presedintele al Statului.Francois Mitterrand (n. 26 octombrie 1916 Jarnac - d. 8 ianuarie 1996, Paris), a fost presedinte al Frantei intre anii 1981-1995. Dupa absolvirea studiilor sale in 1939 a fost mobilizat in armata, iar in 1940 a fost in captivitate germana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.