Politica fiscala in Cipru

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 8.80

nivel: Facultate

Orientarea activitatii fiscale isi gaseste consacrarea in constitutie care promoveaza principiul justei asezari a sarcinilor fiscale. Pentru a-si asigura acoperirea, macar in parte, a cheltuielilor sale si a celor legate de satisfacerea nevoilor societatii, statul prin intermediul structurilor sale, a reglementat veniturile bugetare sub forma de obligatie juridica in randul indatoririlor fundamen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica fiscala in Cipru

Orientarea activitatii fiscale isi gaseste consacrarea in constitutie care promoveaza principiul justei asezari a sarcinilor fiscale. Pentru a-si asigura acoperirea, macar in parte, a cheltuielilor sale si a celor legate de satisfacerea nevoilor societatii, statul prin intermediul structurilor sale, a reglementat veniturile bugetare sub forma de obligatie juridica in randul indatoririlor fundamentale ale cetateanului.

Intregul sistem fiscal modern se construieste pe principiile edictate in art. 13 din Declaratia drepturilor omului si cetateanului din 1789 potrivit caruia: "pentru intretinerea fortei publice si pentru administratie o contributie comuna este indispensabila. Ea trebuie raportata egal intre toti cetatenii in masura posibilitatilor lor".

Una din principalele modalitati de participare a persoanelor fizice si juridice la constituirea fondurilor generale ale societatii, in vederea indestularii nevoilor reclamate de existenta si dezvoltarea statala o constituie impozitul.

El poate fi definit ca o contributie baneasca obligatorie fara contraprestatie si cu titlu nerambursabil datorata bugetului de stat de catre persoanele fizice si juridice pentru veniturile pe care le obtin sau bunurile pe care le poseda, precum si o parghie financiara prin care se confera posibilitatea desfasurarii activitatii economice si modelarii comportamentului investitional.

In literatura de specialitate exista numeroase definitii date impozitului. Astfel, Alvin Hansen considera ca impozitele sunt preturi stabilite prin constrangere pentru servicii guvernamentale. Economistul german F. K. Mann precizeza ca cetateanul capata dreptul de a pretinde pentru suma totala a impozitelor platite un bun cumulativ din partea societatii care este format dintr-o complexitate extrem de variata de servicii publice. Dar cetateanul care plateste impozite nu beneficiaza in mod efectiv de toate serviciile pe care le presteaza statul, ci este liber sa beneficieze de cele care ii convin, in functie de obiceiurile sale.

Curtea Suprema in SUA a statuat: "puterea de a impune, indispensabila pentru existenta oricarui guvern civilizat, se exercita in baza presupunerii unui echivalent restituit contribuabilului in ceea ce priveste protectia persoanei si a proprietatii sale, in crearea si mentinerea unor avantaje publice de care el profita".

Impozitul are caracter unilateral ca o consecinta a suveranitatii statului, o institutie de drept public si indeplineste o functie financiara constituind partea esentiala a veniturilor statului.

Pe langa impozite, taxele sunt o categorie de venituri bugetare care se definesc ca plati datorate de persoanele care beneficiaza de anumite servicii sau activitati ale unor organe de stat. Trasatura esentiala a impozitelor este reversibilitatea, care desi nu constituie o contraprestatie imediata, ca in cazul taxelor, se reintorc sub forma unor actiuni, servicii, gratuitati, de care beneficiaza populatia prin diferite actiuni sau programe social-culturale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.