Politica fiscala

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.72

nivel: Facultate

In viziunea neoclasica impozitul este perceput, mai degraba, ca o variabila financiara decat ca o variabila instrumentala. Spre deosebire de keynesisti, care sunt preocupati de gasirea unei rate a presiunii fiscale susceptibile sa permita realizarea obiectivelor macroeconomice (cum ar fi, de exemplu, utilizarea deplina a fortei de munca), neoclasicii se preocupa mai ales de determinarea modalitati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica fiscala

In viziunea neoclasica impozitul este perceput, mai degraba, ca o variabila financiara decat ca o variabila instrumentala. Spre deosebire de keynesisti, care sunt preocupati de gasirea unei rate a presiunii fiscale susceptibile sa permita realizarea obiectivelor macroeconomice (cum ar fi, de exemplu, utilizarea deplina a fortei de munca), neoclasicii se preocupa mai ales de determinarea modalitatilor optime de finantare a cheltuielilor publice, adica de obtinerea unei structuri fiscale optime. Problema consta in gasirea acelui impozit care sa perturbe, cat mai putin posibil, mecanismele pietei.

Numai in asemenea conditii, se afirma, impozitul poate fi utilizat ca .o variabila de politica economica. Obtinerea impozitului optimal i-a condus pe neoclasici la elaborarea teoriei "superioritatii impozitului direct asupra impozitului indirect". Un impozit direct pe venit este, in mod colectiv, preferabil unui impozit indirect pe cheltuieli. In plus, acest impozit direct trebuie sa fie cat mai progresiv, pentru a fi just din punct de vedere social. Daca, dimpotriva, statul utilizeaza cu precadere impozitul pe cheltuieli, atunci trebuie avut in vedere faptul ca acesta este generator de"distorsiuni fiscale", datorita fenomenului de translatie pe care il ocazioneaza si care este de natura sa perturbe echilibrul pietei.

Toate aceste critici erau justificate, numai ca nu atingeau adevarata problema de fond: nu teoria fiscala care pornea de la necesitatea reducerii rolului statului in economie era de natura sa produca aceste dezechilibre, ci aplicarea ei, partiala, numai asupra nivelului fiscalitatii fara o abordare dura, chiar dureroasa, a nivelului cheltuielilor publice. In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata exista un acord intre statele membre de a o fixa la minim 15%. Evident sunt si exceptii de la aceasta regula, existand bunuri exceptate de TVA sau carora li se aplica un TVA mai scazut. In general bunurile si serviciile ce beneficiaza de aceste exceptii nu sunt in concurenta directa cu bunuri si servicii similar din celelalte state membre, cum ar fi preturile meniurilor din restaurante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.