Politica financiara

3x puncte

categorie: Management

nota: 8.53

nivel: Liceu

Datorita faptului ca Republica Moldova se afla intr-o criza economica deja de un deceniu, statul nostru se confrunta cu mari dificultati de ordin financiar, care impiedica atingerea obiectivelor politicii generale a statului. Problemele financiare si lipsa unor investitii consistente caracterizeaza toate componentele activitatii publice private. Identificarea, antrenarea si fluidizarea resurselor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica financiara

Datorita faptului ca Republica Moldova se afla intr-o criza economica deja de un deceniu, statul nostru se confrunta cu mari dificultati de ordin financiar, care impiedica atingerea obiectivelor politicii generale a statului. Problemele financiare si lipsa unor investitii consistente caracterizeaza toate componentele activitatii publice private. Identificarea, antrenarea si fluidizarea resurselor financiare, reclama politici si actiuni neordinare. Republica Moldova are nevoie de un aflux masiv de resurse financiare.

Investitiile straine directe nu vor intarzia daca va exista o cosecventa politica in favorizarea acestor plasamente. Sunt absolut necesare masuri energice in perfectionarea sistemului legislativ privind investitiile, extinderea exportului(prin sporirea competitivitatii produselor autohtone), disciplinarea regimului fiscal, negocierea unor credite preferentiale cu destinatie speciala, asistenta externa prin antermediul unor institutii financiare specilizate si altele.

Componenta esentiala apoliticii de dezvoltare durabila a Republicii Moldova este perfectionarea continua a relatiilor financiare, a mecanismelor de mentinere a stabilitatii si echilibrului macroeconomice, de stimulare a acumularilor, investitiilor, cresterii economice si ca rezultat ridicarea nivelului de trai al populatiei. Aceste obiective strategice ale politicii economice si sociale a statului pot fi atinse daca se vor realiza integral toate componentele politicii financiare cu implementarea mecanismelor si masurilor corespuzatoare.

Politica bugetara, fiind strins legara cu cea monetar - creditara, pina in anul 2005 va fi directionata spre asigurarea onorarii obligatiilor financiare ale statului la toate nivelurile, sustinerea stabilitatii financiare, eliminarea elementelor nestimulatoare si dezvoltarea elementelor stimulatoare ale procesului bugetar, eficientizarea si optimizarea substantiala a cheltuielilor publice si mentinerea in limite acceptabile a deficitului bugetar. Scopul principal al politicii bugetar - fiscale de perspectiva pe termen mediu consta in mentinerea cresterii economice si solutionarea celor mai acute probleme sociale prin ameliorarea conditiilor de functionare a sectoarelor social - culturale.

In domeniul optimizarii cheltuielilor si reducerii deficitului bugetului de stat, vor fi luate urmatoarele masuri:ajustarea in continuare a cheltuielilor bugetare la posibilitatile reale de acumulare a veniturilor la buget si obtinerea unei stabilitati bugetare. reevaluarea intregului sistem de servicii publice si transferul unor activitati in sfera privata.

perfectionarea sistemului de planificare bugetara prin implementarea metodei de fundamentare a bugetului pe baza de programe.stabilirea prioritatilor de cheltuieli sub aspect functional si institutional.
finantarea programelor bugetare doar in cazul cind acestea sint directionate in sectoarele prioritare ale economiei sau contin obiective de performanta clar definite, cu un cert impact pozitiv asupra cresterii economice si standardelor de viata ale populatiei.
In scopul modernizarii procesului bugetar vor fi intreprinse urmatoarele masuri:

utilizarea modelelor econometrice moderne in cadrul corelarii marimii prognozate a veniturilor in buget cu prognozele privind dinamica principalelor indicatori macroeconomici si cu politicile economice si sociale ale statului pentru anul respectiv;perfectionarea sistemului de transferuri alocate de la bugetul de stat catre bugetele unitatilor administrativ - teritoriale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.