Politica externa si de securitate comuna a Uniunii Europene

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Liceu

Ca replica la ansamblul organizational occidental, Blocul Estic, sub dominatia URSS-ului, si-a format propriile organizatii: in domeniul economic, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc - CAER (1949), iar in domeniul militar, Tratatul de la Varsovia (1955).Comunitatile Europene s-au format la initiativa Statelor Unite ale Americii, avand ca fundament acelasi principiu al cooperarii, dublat insa, in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica externa si de securitate comuna a Uniunii Europene

Ca replica la ansamblul organizational occidental, Blocul Estic, sub dominatia URSS-ului, si-a format propriile organizatii: in domeniul economic, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc - CAER (1949), iar in domeniul militar, Tratatul de la Varsovia (1955).Comunitatile Europene s-au format la initiativa Statelor Unite ale Americii, avand ca fundament acelasi principiu al cooperarii, dublat insa, in premiera in sfera relatiilor internationale, si de cel al integrarii. Statele Unite au realizat ca izolarea, restrictiile si impunerea platii unor despagubiri foarte mari Germaniei, dupa al doilea razboi mondial nu sunt solutii viabile pentru viitor. Aceasta strategie ce fusese aplicata Germaniei, dupa primul razboi mondial a condus la esec.

Potrivit unui principiu al relatiilor internationale, tratatele semnate la sfarsitul unui conflict militar, contin in sine germenii urmatorului, fapt ce s-a adeverit intocmai si in acest caz. Astfel, pentru a-si asigura propria securitate si urmarindu-si interesele economice, Statele Unite, prin "doctrina Truman", au acordat prioritate redresarii Europei Occidentale. Statea si inca sta si astazi in crezul americanilor ca o Europa unita si actionand impreuna este un bun partener economic si un mai bun aliat politic.

Secolul XX a fost un secol indelung marcat "de multa distrugere si de putina constructie" . De la primele batalii cu tancuri si atacuri cu gaze toxice, raiduri aeriene si razboi submarin nelimitat, pana la Auschwitz si Arhipelagul Gulag, "s-a intins o cale a autodistrugerii Europei" . In acest context, cu atat mai importanta si totodata necesara a fost unificarea Europei si dezvoltarea acesteia intr-un singur cor. Nu trebuie trecut cu vederea un aspect extrem de important, si anume ca unificarea europeana a avut inca de la inceput o dimensiune clar pacificatoare: "Comunitatile Europene, Uniunea Europeana constituie, inainte de toate, simbolul salvgardarii pacii europene si, macar pentru aceasta functie, reprezinta o realizare greu de cuantificat pentru toti aceia care traiesc in teritoriul lor" .

Natiunile europene au fost pe parcursul istoriei, initiatoarele si actorii principali ai diferitelor razboaie, pe care nu de putine ori le-au exportat la nivel mondial. In prim-planul acestor confruntari, care au macinat resursele si au saracit Europa, de cele mai multe ori s-au aflat Franta si Germania, responsabile pentru declansarea majoritatii conflictelor europene. Astfel, acestora le-a revenit misiunea si totodata responsabilitatea istorica de a imagina un proiect care sa aduca reconcilierea si pacea pe batranul continent. Si acest proiect a fost conturat: Planul Schuman.

In 1950, Presedintele Organizatiei Internationale a Planificarii din Franta , Jean Monnet a initiat ideea punerii sub control international a carbunelui si otelului a Frantei si Germaniei. Monnet a fost vizionarul care a vazut Europa renascand din propria cenusa si organizata dupa modelul federal american, un model democratic, revolutionar pentru o Europa conservatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.