Politica externa a Romaniei in perioada neutralitatii - septembrie 1939 - iunie 1940

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.86

nivel: Facultate

Chiar din primele zile ale conflagratiei mondiale, politica Romaniei s-a remarcat prin atitudinea adoptata fata de Polonia. Preocupat de o posibila transgresare a granitei polono-romane de catre Wehrmachtul nazist, la 11 septembrie 1939, Statul Major roman a mobilizat in partea de nord a tarii „Gruparea de armate Est” a generalului C. Motas. Guvernul roman a facut tot posibilul, in lun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica externa a Romaniei in perioada neutralitatii - septembrie 1939 - iunie 1940

Chiar din primele zile ale conflagratiei mondiale, politica Romaniei s-a remarcat prin atitudinea adoptata fata de Polonia. Preocupat de o posibila transgresare a granitei polono-romane de catre Wehrmachtul nazist, la 11 septembrie 1939, Statul Major roman a mobilizat in partea de nord a tarii „Gruparea de armate Est” a generalului C. Motas. Guvernul roman a facut tot posibilul, in luna septembrie 1939, pentru a inlesni operatiunile de rezistenta ale statului aliat si vecin de la nord.

Neutralitatea Romaniei sa dovedit a fi favorabila aliatilor anglo-francezi si victimelor agresiunii fasciste, guvernul de la Bucuresti dandusi acordul de principiu pentru tranzitul de materiale de razboi, destinate Poloniei, pe teritoriul Romaniei; acordul nu a fost materializat, pe de o parte din cauza blitz-kriegului practicat acum, pentru prima oara, de Wehrmacht; pe de alta parte, din cauza intrarii trupelor sovietice in jumatatea de rasarit a Poloniei, la 18 septembrie 1939. In schimb Romania si-a deschis granita pentru a primi un numar de 49.547 refugiati din care 23.638 fiind militari.

Printre refugiati aflanduse si membrii fostului guvern, inclusiv presedintele Poloniei Ignacy Mosciocki, comandantul suprem al armatei poloneze, maresalul Edward Ridz-Smigly si ministrul de externe Iosef Beck, fiind gazduiti de tara noastra peste trei luni.

De asemenea guvernul roman a facilitat tranzitul spre Anglia, prin portul Constanta, a tezaurului statului polonez, continand 82,4 tone de aur in 1.261 de lazi, iar alte 51 casete cu aur si valori au fost pastrate la Banca Nationala a Romaniei. Dupa o dezarmare si internare proforma, trupele militare poloneze au parasit Romania pentru a forma in Anglia noi unitati de lupta.

Autoritatile de la Berlin si Moscova si-au exprimat, nu doar o singura data in septembrie 1939, nemultumirea lor fata de atitudinea oficialitatilor romanesti in sustinerea cauzei Poloniei luptatoare. Nemultumiri s-au manifestat si pe plan intern, legionarii, condusi de Horia Sima, ajuns, in conditii dubioase, succesorul lui Corneliu Zelea Codreanu, au fost incurajati de succesele Reichului in Polonia.

Legionarii, din prigoniti ai guvernelor desemnate de Carol al II-le, au devenit prigonitori, situatie in care adversarii lor politici au devenit tinte ale razbunarilor, inclusiv prin asasinate. La 21 septembrie 1939 in centrul Bucurestilor, a fost asasinat Armand Calinescu, ca urmare a implicarii acestuia, fie ca ministru de interne ori ca premier, in toate actiunile impotriva Miscarii Legionare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.