Politica externa a Frantei de la intemeiere pana in zilele noastre

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In anul 1630 Franta a intrat in razboiul de 30 de ani, insa Franta nu era pregatita de razboi din ce cauza razboiul a adus multe cheltuieli Frantei. Risilie a murit si a lasat razboiul de 30 de ani neterminat. Apoi Franta a dus razboaie coloniale, anexand NewFaundledul, Canada, un teritoriu din Acagua, insula Guadelupa, insula Martinia si alte insule din Antilele mici, insula Madagascar, multe t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica externa a Frantei de la intemeiere pana in zilele noastre

In anul 1630 Franta a intrat in razboiul de 30 de ani, insa Franta nu era pregatita de razboi din ce cauza razboiul a adus multe cheltuieli Frantei. Risilie a murit si a lasat razboiul de 30 de ani neterminat. Apoi Franta a dus razboaie coloniale, anexand NewFaundledul, Canada, un teritoriu din Acagua, insula Guadelupa, insula Martinia si alte insule din Antilele mici, insula Madagascar, multe teritorii din America de Nord si India. Dupa Risilie Franta a fost condusa de cardinalul Mazarini, care pe timpul conducerii sale s-a intampinat cu o criza a sistemului feudal absolutist numita Fronda.

Mazarini a incheiat pacea de la Pirinei cu Spania. Pe timpul carmuirii lui Ludovic al XIV-lea politica externa a Frantei devine agresiva, jertvele careia au fost Germania de Vest, Niderlandele Spaniole. Franta in a doua jumatate a secolului al XVII-lea avea rolul de hegemon in Europa de Vest. In acest timp Franta a dus multe razboaie cu scopul acapararii Spaniei, care au adus Frantei foarte multe cheltuieli. Dupa Ludovic al XIV-lea la putere vine Ludovic al XV-lea, care a pierdut fiecare razboi in care se implica si care a dus tara la istovire totala. Din aceasta cauza a izbucnit Marea Revolutie Franceza din 1789 pe parcursul careia s-au format 2 coalitii antifranceze, armatele carora erau respinse de francezi.

Pe parcursul acestei revolutii puterea a trecut in miinile Iacobinilor, apoi a Thermidorianilor si in rezultat dupa lovitura de stat de la 18 brumar la putere vine Napoleon Bonapart. Stabilind dictatura militara Napoleon a proclamat Franta Imperiu si a dus foarte multe razboaie, formand imprejurul Frantei un sir de state carmuite de rudele imperatorului si dependente de Franta. Dar dupa infrangerea de la Borodino in Rusia, Napoleon a format o armata noua fara experienta, care nu a putut rezista la atacurile tarilor coalite impotriva lui Napoleon. Infrant el era dus pe insula Elba. Dar dupa putin timp el s-a intors in Franta si a domnit numai 100 de zile.

Dupa infrangerea de la Waterloo, Napoleon a fost dus pe insula Sf. Elena. Congresul de la Viena a stabilit restaurarea Burbonilor, iar teritoriul Frantei a fost adus la fostelel ei hotare. Regimul din Franta era monarhia constitutionala. Dupa Ludovic al XVI-lea la putere vine Carol al X-lea care cu fiecare an tot mai mult se intorcea la vechile oranduiri, ceea ce a provocat rascoala din 1830, care biruind a proclamat Franta Republica. Louis Napoleon ales in decembrie 1849 presedinte al Republicii a instaurat in Franta, printr-o lovitura de stat, Imperiul. Napoleon al III-lea a dus multe razboaie cu scopul gasirii noilor pieti de desfacere si materie prima.

Al doilea imperiu a intensificat expansiunea teritoriala, obtinand teritorii in Africa, Vietnam s.a. Pe timpul lui s-a desfasurat razboiul franco-prusian ce a adus Frantei numai pierderi. Ea a pierdut Alsacia si Lorena si trebuia sa plateasca o contributie de razboi in valoare de 5 mlrd franci. Din cauza acestiu razboi al doilea imperiu a fost rasturnat pe data de 4 septembrie 1870. Mai apoi in tara se desfasoara lupta pentru republica, care a fost proclamata in 1875. In acest timp Franta participa la impartirea lumii langa marile puteri, acaparand multe colonii. In 1893 Franta a semnat un tratat de ajutor reciproc, apoi in 1904 - Antanta cu Anglia .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.