Politica europeana privind protectia mediului inconjurator si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 7.95

nivel: Facultate

Referat despre Politica europeana privind protectia mediului inconjurator si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana
Aderarea la UE
In mod normal, tara noastra va primi statutul de membru cu drepturi depline al UE la 1 ianuarie 2007. Pina atunci, urmeaza o perioada de transformari profunde, in care va trebui sa respectam toate angajamentele asumate in fata Comisiei Europene. Va trebui[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica europeana privind protectia mediului inconjurator si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Referat despre Politica europeana privind protectia mediului inconjurator si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana
Aderarea la UE
In mod normal, tara noastra va primi statutul de membru cu drepturi depline al UE la 1 ianuarie 2007. Pina atunci, urmeaza o perioada de transformari profunde, in care va trebui sa respectam toate angajamentele asumate in fata Comisiei Europene. Va trebui sa scadem productia de otel sau de textile. Va trebui sa asiguram securitatea frontierelor nationale, parte a acestora devenind granite ale Uniunii Europene. Va trebui sa respectam natura, sa aplicam conventii si protocoale europene, sa ne schimbam noi insine mentalitatile. In caz de ezitari, aderarea efectiva va fi aminata cu un an.

Consecinte majore in viata fiecaruia:
Perioada care urmeaza va aduce schimbari importante in viata de zi cu zi a romanilor, ca urmare a obligatiilor care decurg din Tratatul de aderare si anume:
- Pina in ianuarie 2007, pretul gazelor naturale din productia interna trebuie sa ajunga la nivelul pretului de import. Daca se va pastra raportul de acum, consecinta va fi dublarea pretului gazelor naturale. Scumpirile vor fi trimestriale.
- Tarifele la energia electrica vor creste doar pentru a acoperi costurile, nu exista un pret-tinta care trebuie atins o data cu aderarea la UE. Estimari realizate in cursul anului trecut indicau insa cresteri de tarife la electricitate cu pina la 50% in urmatorii doi ani.
- Pretul energiei termice va creste ca urmare a eliminarii subventiei acordate producatorilor si distribuitorilor. Reducerea subventiei se face in trei transe anuale, de 33%, prima fiind deja operata la 1 ianuarie 2005.
- Din ianuarie 2007, populatia isi va putea alege furnizorii de electricitate si gaze naturale, cind cele doua piete vor fi complet liberalizate.
- De la 1 ianuarie 2007, politele obligatorii de raspundere civila auto (RCA) se vor unifica cu asigurarea Carte Verde (acum valabila numai in afara teritoriului Romaniei). Proprietarii de masini vor fi obligati sa plateasca preturi piperate in contul acestei polite, indiferent daca vor calatori sau nu cu masina in afara granitelor tarii.
- Incepind cu 1 ianuarie 2007, toate bovinele, ovinele si caprinele trebuie identificate si trebuie sa posede pasaport. Produsele traditionale inregistrate la Comisia Europena vor beneficia de protectie, ele putind fi comercializate sub denumirea de origine. Detinatorii de suprafete de teren mai mici de 5 hectare nu vor mai primi subventii de la stat.

Fructele, legumele si florile vor putea fi comercializate doar daca respecta regulile stricte impuse de UE (dimensiuni, ambalare, etichetare etc.). Vor fi eliminate taxele vamale la importul de produse agroalimentare.
- Intre 2009 si 2014, romanii vor putea dobindi dreptul de munca in tarile Uniunii Europene, conform acordurilor stabilite cu fiecare stat membru in parte.
- Pina la 1 ianuarie 2010, acciza la energie electrica, introdusa din aprilie 2005, va fi majorata gradual pentru a ajunge la nivelul impus de UE, 1 euro/MWh la consumatorii casnici. Acciza la benzina fara plumb va creste cu aproape 32 de euro/1.000 l, astfel incit in 1 ianuarie 2011 sa ajunga la 359 euro/1.000 l. Acciza la motorina va creste pina in ianuarie 2013 cu inca 70 de euro/1.000 l,ajungind la 330 euro/1.000 l. Acciza la pacura se va dubla pina in ianuarie 2007, ajungind la 13 euro/tona.
- Pina cel tirziu la 1 ianuarie 2010, toate unitatile de taiere si de procesare a carnii si laptelui trebuie modernizate si retehnologizate, astfel incit sa corespunda cerintelor UE, iar cele care nu corespund acestor norme vor trebui inchise.
- Din 1 ianuarie 2011, zonele defavorizate vor disparea. Pina atunci vor fi retrase treptat toate facilitatile fiscale de care se bucura acestea. Pe 1 ianuarie 2012 vor fi desfiintate si zonele libere.
- De la 1 ianuarie 2012, cetatenii europeni vor putea cumpara terenuri in Romania pentru stabilirea de resedinte secundare. Incepind cu 2014, europenii vor putea cumpara teren agricol si forestier.

Peste 29 de miliarde de euro pentru mediu
Alinierea Romaniei la standardele Uniunii Europene in domeniul mediului presupune costuri de 29,3 miliarde de euro, a afirmat in cadrul unui seminar, ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu. Calitatea apei este una dintre cele mai dificile probleme de mediu ale Romaniei si necesita cele mai mari costuri. Bugetul de stat va suporta aproximativ 7 miliarde de euro din suma totala de 29,3 miliarde de euro, 9 miliarde vor fi acoperite de agentii economici, iar restul de aproximativ 13 miliarde vor proveni din programe cu finantare interna si externa, dupa cum a explicat ministrul mediului. Protectia mediului reprezinta un domeniu prioritar de aderare alaturi de Justitie, Afaceri Interne si Concurenta.

Romania beneficiaza de diverse perioade de tranzitie in ceea ce priveste calitatea aerului, a apei, a deseurilor, a instalatiilor mari de ardere. Cerintele Uniunii Europene privind calitatea aerului vor fi aplicate treptat, pe parcursul primilor trei ani dupa aderare. In ceea ce priveste deseurile si reciclarea acestora, Romania trebuie sa atinga obiectivul global de recuperare sau incinerare a majoritatii categoriilor de deseuri pina pe 31 decembrie 2011. Pina la 1 ianuarie 2007, tara noastra trebuie sa poata recicla 32% din masa totala de gunoaie, iar pina in 2010 - 48%.

Exceptie de la regula fac citeva categorii de deseuri (printre care si cele din sticla), care vor ajunge sa fie reciclate integral la sfirsitul anului 2013. Cea mai mare perioada de tranzitie obtinuta de tara noastra tine de calitatea apei, aceasta trebuind sa atinga standardele europene de pina in 2017. In 2008, Romania va trebui sa imbunatateasca sau sa renunte la 52 de incineratoare pentru deseuri medicale, alte sase urmind sa dispara in 2009. Agentii economici care nu se conformeaza cerintelor Uniunii Europene pina la 1 ianuarie 2007 vor trebui sa-si inchida portile, a avertizat negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban.

Costurile se vor ridica la urmatoerele sume :
- 7-8 miliarde euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere, fara a se lua in calcul fondurile necesare pentru construirea de drumuri si autostrazi
- 1 miliard euro - securizarea frontierelor
- 29 miliarde euro pentru protectia mediului (bani de la buget, plus alte surse de finantare)

Trebuie sa fim constienti ca aderarea la Uniunea Europena presupune niste costuri semnificative atāt pentru tara, cāt si pentru fiecare companie īn parte. Ministerul Integrarii Europene ofera, spre exemplu, costurile pentru mediu, unul din capitolele cele mai sensibile, care au fost evaluate pentru urmatorii 20 de ani la circa 29 miliarde de euro. Īn perioada 2005-2025, Romānia va aloca 1 % din PIB pentru mediu si transport si va primi de la UE pentru aceste domenii 1,7% din PIB-ul Romāniei.

UE nu impune standarde arbitrale pentru a genera costuri suplimentare, ci stabileste anumite standarde pentru a aduce un plus īn calitatea vietii fiecarui cetatean si a crea un mediu economic dinamic si competitiv. Īn acest context este clar ca exista costuri pentru modernizarea Romāniei, care este subsumanta acum a procesului de aderare la UE. Dar aceste costuri au existat si īn ultimii ani pentru eficientizarea economiei romānesti si se vor mai face pentru ca dezvoltarea impune, oricum, costuri, investitii materiale si de gāndire. Beneficiem īnsa, de sprijinul UE, iar faptul ca ne vom integra īntr-un spatiu care va garanta, pe un termen mediu si lung, o viata mai buna pentru fiecare dintre noi - exemplul altor state membre este elocvent īn acest sens - ne dau speranta fireasca a cumularii tuturor eforturilor, astfel īncāt obiectivul integrarii sa nu devina... un pod prea īndepartat !
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.