Politica europeana in domeniul concurentei

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.67

nivel: Facultate

Astfel, politica în domeniul concurenței are ca obiectiv limitarea, controlul și interzicerea acțiunilor întreprinderilor care pot afecta climatul de concurență pură și perfectă. Conceptul de “ climat de concurenta pura si perfecta“ trebuie insa inteles in coordonatele economie postmoderne care a relevant existenta asa numitelor esecuri (limite ) ale pietii (market failures) care jus[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica europeana in domeniul concurentei

Astfel, politica în domeniul concurenței are ca obiectiv limitarea, controlul și interzicerea acțiunilor întreprinderilor care pot afecta climatul de concurență pură și perfectă. Conceptul de “ climat de concurenta pura si perfecta“ trebuie insa inteles in coordonatele economie postmoderne care a relevant existenta asa numitelor esecuri (limite ) ale pietii (market failures) care justifică intervenția statului atunci când regulile liberei concurențe nu sunt respectate de către întreprinderi.

Aceste eșecuri ale pieții pot apărea sub forma efectelor de externalitate )activitatea de cercetare – dezvoltare realizată de către o întreprindere poate influența în așa măsură climatul antreprenorial, încât și alte întreprinderi pot beneficia de rezultatul cercetării , deși nu suportă nici un cost al acesteia sau sub forma efectelor randamentelor de scară crescătoare . În acest ultimo caz , randamentul întreprinderii crește odată cu creșterea mărimii sale ceea ce face ca, pe ansamblul întreprinderii crește odată cu creșterea mărimii sale ceea ce face ca, pe ansamblul economiei, să nu mai fie de dorit menținerea stării de atomicitate (existența unui număr mare de mici întreprinderi ) care atestă existența climatului de concurență pură și perfectă.

Rezultă că aceste întreprinderi de talie mare sunt primele vizate de către politică în domeniul concurenței. Ele reprezintă monopoluri sau întreprinderi cu comportament temporar/conjunctural monopoliste.
Pentru a putea controla și limita tendința acestora de a încălca regulile concurenței perfecte, nu se mai poate acționa doar național, fiind necesară acțiunea la nivelul uniunii.
Astfel, avem răspunsul și la cea de a doua întrebare care fundamentează principiile politicii comunitare în domeniul concurenței.

O justificare analitică a principiului intervenției de la nivelul Uniunii, în scopul menținerii climatului de concurență liberă, o găsim în lucrarea lui J. D. HANSEN, H: HEINRICH și J. U. NIELSEN.
Autorii citați folosesc exemplul a două țări , A și B, care formează o uniune economic. Fiecare dintre țări are o structură de întreprinderi monopol care acționează pe piața unică (se accept ipoteza conform căreia întreprinderile de monopol din țara A acționează într-o ramură de activitate, iar cele din țara B într-o ramură de activitate diferită).

În măsura în care întreprinderile monopol din țara A export la un preț ridicat (de monopol) în țara B iar întreprinderile monopol din țara B export tot la un preț ridicat (de monopol) în țara A, nici una dintre țări nu are interesul să aplice o politică în domeniul concurenței (cu obiectivul de a limita practicile monopoliste ) deoarece și-ar diminua profitul rezultat din export.
Mai precis , dacă țara A ar aplica o astfel de politică în absența unei politici similar și în țara B, atunci țara A ar fi în pierdere.

Situația ar putea găsi o rezolvare prin încheierea între cele două țări a unui “acord cooperativ”, prin care s-ar angaja reciproc să aplice politici în domeniul concurenței. Piața ar redeveni concurențială și prețurile ar cunoaște o tendință de scădere. Realitatea arată , însă, că un astfel de acord, este greu de realizat în absența unui arbitraj. Iată de ce, este necesar ca legislația antitrust (politica în domeniul concurenței) să fie aplicată în mod central, de către instituțiile comunitare, pe ansamblul întregii uniuni.

Această politică a jucat și joacă un rol fundamental în procesul de creare și consolidare a uniunii Europene. E a este expresia în plan practic a postulatului conform căruia o economie de piață funcțională este mijlocul cel mai eficient de realizare a obiectivelor Uniunii europene. Politica comunitară în domeniul concurenței a realizat și realizează un echilibru între dinamica pieții interne a fiecărui stat membru și piața unică .

Astfel, în planul pieții interne politica în domeniul concurenței are ca obiectiv
Eliminarea tuturor barierelor dina cale liberei circulații are ca obiectiv eliminarea acelor structuri și comportamente care ar urmări utilizarea în scopuri monopoliste a oportunității oferite de o piață de mari proporții.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.