Politica energetica a UE

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Previziunile indica inca o crestere economica, ceea ce va implica un consum sporit de resurse energetice . Din punct de vedere al structurii consumului de energie primara la nivel mondial , evolutia si prognoza de referinta realizataa de Agentia Internationala pentru Energie (IEA) evidentiaza pentru urmatoare decada o crestere mai rapida a ponderii surselor regenerabile , dar si a gazelor naturale[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica energetica a UE

Previziunile indica inca o crestere economica, ceea ce va implica un consum sporit de resurse energetice . Din punct de vedere al structurii consumului de energie primara la nivel mondial , evolutia si prognoza de referinta realizataa de Agentia Internationala pentru Energie (IEA) evidentiaza pentru urmatoare decada o crestere mai rapida a ponderii surselor regenerabile , dar si a gazelor naturale. Se estimeaza ca aproximativ un sfert din nevoile de resurse energetice primare , la nivel global , vor fi acoperite in continuare de carbune . Concomitent cu cresterea consumului de energie va creste si consumul de carbune .

Cresterea cererii de energie , combinata cu factorii geopolitici , in special situatia din Orientul Mijlociu , au determinat in prima decada a sec XXI cresterea pretului titeiului care a Indus si cresteri ase preturilor gazelor natural . Un alt factor care a determinat cresterea pretului la produse petroliere pe plan modial a fost lipsa capacitatilor de rafinare , problema care necesita identificarea unor solutii pe termen mediu si lung . La toate acestea s-a adaugat si tendinta manifestata de unele state , de suplimentare a stocurilor pentru a face fata situatiilor de criza .

Elementele de mai sus stau la baza reorientarii politicilor energetice ale tarilor care sunt net importatoare de energie , in sensul cresterii atentiei acordate resurselor regenerabile de energie si imbunatatirii eficientei energetice . Totodata , se reevalueaza oportunitatea incihiderii unor centrale nucleare intr-o serie de tari care si-au propus incetarea producerii de energie electrica in astfel de centrale.

2.1. Politica energetica a UE
In conformitate cu Noua Politica Energetica a Uniunii Europene (UE) elaborate in anul 2007 , energia este un element esential al dezvoltarii la nivelul Uniunii . Dar , in aceeasi masura este o provocare in ceea ce priveste impactul sectorului energetic asupra schimbarilor climatice , a cresterii dependentei de importul de resurse energetice precum si a cresterii pretului energiei.Pentru depasirea acestor provocari , Comisia Europeana (CE) considera absolute necesar ca UE sa promoveze o politica energetica comuna , bazata pe securitatea energetica, dezvoltare durabila si competitivitate.

In ceea ce priveste securitatea alimentarii cu resurse energetice , UE se asteapta ca dependenta de importul de gaze natural sa creasca de la 57 % la ora actual , la 84 % in anul 2030 iar pentru petrol , de la 82 % la 93 % pentru aceeasi perioada.In ceea ce priveste dezvoltarea durabila , trebuie remarcat faptul ca , in anul 2007 , sectorul energetic este , la nivelul UE , unul din principalii producatori de gaze cu efect de sera .

In cazul neluarii unor masuri drastice la nivelul UE , in ritmul actual de evolutie a consumului de energie si la tehnologiile existente in anul 2007 , emisiile de gaze cu efect se sera vor creste la nivelul UE cu circa 5% si la nivel global cu circa 55 % pana in anul 2030. Energia nucleara reprezinta in acest moment in Europa una din cele mai mari surse de energie fara emisii de CO2. Centralele nucleare astfel o contributie reala la dezvoltarea durabila.In ceea ce priveste competitivitatea , piata internaa de energie a UE asigura stabilirea unor preturi corecte si competitive la energie, stimuleaza economisirea de energie si atrage investitii in sector.

UE este tot mai expusa la instabilitatea si cresterea preturilor de pe pietele internationale de energie , precum si la consecintele faptului ca rezervele de hidrocarburi ajung treptat sa fie monopolizate de un nr restrins de detinatori. Efectele posibile sunt semnificative : de ex , in cazul in care pretul petrolului ar creste pana la 100USD/baril in anul 2030 , importul de energie in UE-27 ar costa circa 170 de mld. EUR , ceea c ear insemna o valoare de 350 EUR/an pentru fiecare cetatean al UE.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.