Politica de securitate nationala a Romaniei

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

In ultima instanta, politica de securitate nationala cauta sa reuneasca si sa coordoneze contributiile tuturor celor responsabili in materie de securitate nationala, in functie de interesele si amenintarile considerate ca cele mai importante.
Exista situatii in care politica de securitate nationala, ca document unic si structurat, se poate baza pe politicile de aparare sau carta alba care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica de securitate nationala a Romaniei

In ultima instanta, politica de securitate nationala cauta sa reuneasca si sa coordoneze contributiile tuturor celor responsabili in materie de securitate nationala, in functie de interesele si amenintarile considerate ca cele mai importante.
Exista situatii in care politica de securitate nationala, ca document unic si structurat, se poate baza pe politicile de aparare sau carta alba care se concentreaza doar pe apararea nationala, precum si situatii in care aceste documente nu se dau publicitatii sau care nu se elaboreaza.

Definirea securitatii nationale a intrat in preocuparile factorilor decizionali ai statelor din spatiul euroatlantic in perioada "razboiului rece". Prin noua abordare, securitatea nationala a devenit un concept menit sa defineasca, sa apere si sa promoveze valorile, interesele si necesitatile de securitate ale natiunilor, comunitatilor sociale, statelor nationale si cetatenilor acestora. In ultimul deceniu, datorita schimbarilor profunde produse in plan regional, zonal si international si a actorilor care greveaza in aceste spatii, majoritatea statelor nationale, democratice si-au reconsiderat doctrinele, politicile, strategiile si legislatiile in materia securitatii.

Securitatea nationala este un proces socio-politic complex intretinut prin demersuri de natura politica, economica, sociala, informationala, juridica, ecologica, sociala, militara, care are drept finalitate starea de securitate fundamentata pe ordinea de drept. Aceasta defineste lipsa primejdiilor pentru natiune, comunitati sociale, statul national si cetatenii acestuia, fiind exprimata prin urmatorii indicatori: dezvoltare economica durabila si prosperitate pentru cetateni; prevenirea si contracararea agresiunilor socio-politice; exercitarea neingradita a drepturilor si libertatilor cetatenesti; legalitate, echilibru si stabilitate socio-politica; libertate de decizie si de actiune a statului national.

In domeniul politicii de securitate este necesara explicarea unor sensuri si semnificatii privind unii termeni uzitati in domeniu, astfel: a) Securitatea constituie o forma speciala de politica sau, altfel spus, o specie a genului mai general al politicii. Politica de securitate poate fi a statului national, a unei organizatii internationale de securitate, aliante politico-militare sau asocieri de state democratice si suverane.b) Fundamentarea politicii de securitate a unui actor al mediului de securitate impune, ca premisa, investigarea principalelor repere geopolitice si geostrategice ale acestuia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.