Politica de preturi in Republica Moldova

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Politica fiscala se afla in raporturi de interdependenta cu politica bugetara, politicamonetara, cu politica valutara, cu politica preturilor, cu politica ocuparii fortei de munca si cu politica financiara a intreprinderii..Politicile fiscale sunt diverse, in functie de doctrinele care stau la baza lor. Dreptul statului de a reglementa sistemul de impunere este discutat in literatura de specialit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica de preturi in Republica Moldova

Politica fiscala se afla in raporturi de interdependenta cu politica bugetara, politicamonetara, cu politica valutara, cu politica preturilor, cu politica ocuparii fortei de munca si cu politica financiara a intreprinderii..Politicile fiscale sunt diverse, in functie de doctrinele care stau la baza lor. Dreptul statului de a reglementa sistemul de impunere este discutat in literatura de specialitate pe seama unor teorii filosofice si economice ale ganditorilor filosofiei si economiei politice clasice. Se vorbeste despre "teoria organica, teoria sociologica, teoria contractului social, teoria schimbului si teoria sacrificiului'.

Teoria organica explica dreptul de impunere prin necesitatea constituirii fondurilor banesti la dispozitia statului, ca si conditie esentiala de existenta a statului.Teoria sociologica da statului calitatea de emanat al framantarilor sociale si, in numele societatii, are dreptul de a intretine aparatul public in interiorul statului si a societatii.Conform teoriei contractului social, dreptul de impunere apare ca o intelegere intre stat si societate, prin care cetatenii renunta la o parte a veniturilor in schimbul asigurarii securitatii sociale si a altor bunuri publice.

Teoria schimbului a fost fondata de catre Adam Smith si presupune ca impozitele reprezinta contravaloarea prestatiilor facute de catre stat si care vor fi receptionate de catre contribuabili.Teoria sacrificiului scoate in evidenta utilitatile publice generate fiind de existenta statului si obligativitatea contribuabililor de a contribui pentru intretinerea acestuia.Statul, ca persoana suverana de drept, are un rol special in activitatea economica activitatea fiscala (pe seama impozitelor si taxelor instituite prin lege).Rolul economic al statului se oglindeste mai ales prin politicile sale interventioniste, politici proprii finantelor moderne. Statul intervine in economie si societate pentru a modifica unele variabile ale echilibrului economic, in raport cu economia de piata.

Interventionismul statal in economie se realizeaza printr-o serie de practici, metode, care au la baza anumite categorii valorice, printre care un loc important il ocupa impozitul.In prezent, Republica Moldova are drept scop constituirea unei economii dezvoltate. Principalul rol, in realizarea acestui deziderat si in asigurarea unei cresteri economice stabile, ii revine sistemului fiscal, fiindca, anume, nivelul acumularilor fiscale influenteaza, in mod direct, marimea incasarilor bugetare. Este bine cunoscut faptul ca resursele financiare ale statului se constituie in baza fiscalitatii, veniturilor intreprinderilor si institutiilor publice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.