Politica de pret la SC Agricola International, Bacau - lucrare de disertatie

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.67

nivel: Facultate

Rolul sectorului agroalimentar in dezvoltarea de ansamblu depinde de numerosi factori, in primul rand de rolul agricu;lturii in aprovizionarea industriilor alimentare si nealimentare, si de tendinta de limitare a consumului alimentar pe locuitor in tarile dezvoltate datorita saturatiei alimentare. In aceste tari elasticitatea cheltuielilor alimentare in raport cu veniturile este mai slaba decat a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica de pret la SC Agricola International, Bacau - lucrare de disertatie

Rolul sectorului agroalimentar in dezvoltarea de ansamblu depinde de numerosi factori, in primul rand de rolul agricu;lturii in aprovizionarea industriilor alimentare si nealimentare, si de tendinta de limitare a consumului alimentar pe locuitor in tarile dezvoltate datorita saturatiei alimentare. In aceste tari elasticitatea cheltuielilor alimentare in raport cu veniturile este mai slaba decat a altor cheltuieli de consum. Evolutia sectoru;ui agroalimentar spre integrarea interna si externa pune pe primul plan cresterea competititvitatii in toate subsectoarele componente si implica masuri coordonate de modernizare, in conditiile dezvoltarii durabile.

Uniunea Europeana a fost constituita in anul 1957 prin semnarea Tratatului de la Roma,la data respectiva numindu-se Comunitatea Economica Europeana.Membri fondatori au fost Franta,R.F.Germania,Belgia,Luxemburg,Italia si Olanda.Inca de la infiintare,Uniunea Europeana a anuntat intentia de a crea o piata unica comuna si de apropiere progresiva a politicilor economice ale statelor membre,astfel incat sa se asigure dezvoltare armonioas a activitatii economice,expansiunea continua a acesteia ,cresterea stabilitatii sale,sporirea standardului de viata precum si relatii mai stranse intre tarile participante.

In ceea ce priveste Romania aceasta si-a manifestat in mod expres optiunea pentru integrarea in U .E. si hotararea de a-si indeplini toate angajamentele asumate prin acordul asociere semnat in 1993 si devenit valabil inceepand cu anul 1995 .In prezent Romania are in vedere realizarea adaptarilor necesare in planul mecanismelor economice care sa-i permita trecerea de la statutul de asociat la cel de membru U.E.In U.E exista o diversitate considerabila de probleme si situatii regionale iar dorinta tarilor centrale si est-europene de a deveni membre cu drepturi depline, creeaza probleme.

Aderarea deplina a Romaniei la U.E se va realiza in momentul in care tara noastra va putea sa-si asume obligatiile ce ii revin unui membru prin satisfacerea conditiilor economice si politice .Perspectiva extinderii U.E. este un element important ce trebuie luat in considerare in acest context in sensul ca trebuie evitate noi masuri ce ar putea face si mai dificila integrarea tarilor centrale si est europene.

In plus tendintele pietei pe termen lung ,viitoarea runda de negocieri in cadrul organizatiei mondiale a comertului si dezbaterile pe plen intern privind o profunda integrare in politica agrara a aspectelor dezvoltarii rurale,a celor sociale si a celor privitoare la mediul ambiant reprezinta elemente importante in viitor.

In ansamblul relatiilor dintre U.E. si tarile Europei centrale si de est ,agricultura este apreciata ca o ramura care prezinta destule elemente snsibile pentru a aspira la integrare .Se stie ca agricultura tarilor centrale si de est a traversat,in ultimii ani,o tranzitie fundamentala si un proces de restructurare ceea ce a antrenat o scadere a productiei cu 25-30%.

Exista insa aprecieri unanime ca aceste tari vor recupera pierderile de productie prin implementarea economiei de piata in agricultura si prin extinderea tehnologiilor moderne de productie.Agricultura este considerata in U.E. ca un sector strategic care produce bunuri alimentare si nealimentare,exercita functia de protectie a mediului si participa la mentinerea echilibrelor vitale in societate .

Este un element motor in eonomia moderna,fiind o sursa importanta de venituri si locuri de munca,pe aceasta cale contribuindu-se la formarea clasei mijlocii .Mersul reformei agricole in Romania arata canu s-a facut suficient ca pana la sfarsitul secolului sa putem sa ne aropiem spre directiile spre care se indreapta agricultura U.E.si sa facem fata sfidarilor impuse de liberalizarea comertului agricol la inceputul secolului urmator.

Pata agricola comuna urmareste mentinerea si dezvoltarea unui sistem agricol modern,care sa garanteze un nivel de viata echitabil comunitatii agricole ,aprovizionarea cu alimente a consumatorilor la preturi rezonabile si libera circulatie a produselor in U.E. Integrarea agriculturii noastre in structurile agricole vest-europene nu se poate realiza fara o serioasa pregatire si fara o anumita performanta care sa asigure compatibilitata crearii avantajelor reciproce .

Pregatirea procesului de integrare in conditiile lipsei de competitivitate a agriculturii si a capitalurilor necesare modernizarii , cere masuri riguroase pentru reducerea decalajelor .Aceste masuri privesc conceptele de dezvoltare ,armonizarea ligislatiei ,crearea institutiilor.Sunt necesare politici agricole specifice pentru rezolvarea unor probleme inca din faza de preaderare. In perioada de preaderare ,un rol pozitiv il joaca proiectele finantate de U.E.,insa pentru ca aceste proiecte sa fie aplicate ,trebuie indeplinit programul de reforma si conditiile de performanta pentru a d rezultate .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.