Politica de dezvoltare regionala - istorie

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.63

nivel: Liceu

La aceasta se adauga si declinul industriilor traditionale concentrate in regiuni specifice, precum si faptul ca, prin Tratatul de la Maastricht, sub presiunea landurilor germane, s-a creat Comitetul Regiunilor, care confera consistenta institutionala dezvoltarii regionale. Un alt factor determinant al aparitiei si evolutiei politicii de dezvoltare regionala il constituie socurile energetice cu c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica de dezvoltare regionala - istorie

La aceasta se adauga si declinul industriilor traditionale concentrate in regiuni specifice, precum si faptul ca, prin Tratatul de la Maastricht, sub presiunea landurilor germane, s-a creat Comitetul Regiunilor, care confera consistenta institutionala dezvoltarii regionale. Un alt factor determinant al aparitiei si evolutiei politicii de dezvoltare regionala il constituie socurile energetice cu care s-au confruntat statele membre, socuri care au generat, la vremea respectiva o crestere a disparitatilor economice.

Acestea reprezinta cateva din motivele pentru care, la mijlocul anilor '70 s-au pus bazele politicii de dezvoltare regionala in spatiul comunitar. [1] Cu toate ca aparitia acestei politici este in general legata de latura cantitativa a integrarii (extinderea reprezentand noi factori de productie, noi piete de desfacere dar si noi disparitati) ea trebuie vazuta si prin prisma laturii calitative, reprezentata de adancirea sau cresterea in intensitate a integrarii. Adancirea inseamna trecerea dinspre uniunea economica spre uniunea economica, monetara si politica, ceea ce presupune acea egalizare a conditiilor economice (unitatea), ca suport pentru integrarea politica.

La baza politicii de dezvoltare regionala se afla nevoia de dezvoltare echilibrata la scara comunitara, denumirile de "comunitate" si "uniune" economica implicand o acceptare a intereselor comune care transced frontierele statelor membre. Principiile care stau la baza ei, cel al echitatii, conform caruia e inechitabil ca standardul de viata sa difere semnificativ de la o regiune la alta si cel al eficientei, conform caruia resursele Uniunii Europene sunt subutilizate in regiunile mai sarace, sunt si principiile care stau la baza crearii Comunitatilor Europene, transformate ulterior in Uniunea Europeana.

La cele doua principii, cel al echitatii si eficientei se adauga un al treilea, cel al solidaritatii, alimentat tot de considerente de natura economica, conform caruia pentru atingerea echitatii si eficientei e nevoie de un transfer de resurse dinspre zonele bogate spre cele sarace, in completare la cel realizat in spatiul national de catre guvernele nationale. E vorba aici de un transfer de fonduri comunitare spre zone comunitare, care pot sa imbrace forma unor regiuni sau, acolo unde sunt indeplinite criteriile de eligibilitate, spre economiie nationale ale statelor membre.

In aceste conditii a aparut nevoia unei noi politici la scara comunitara, conceputa initial pentru a completa principalele tipuri de politici nationale specifice dezvoltarii regionale, indreptate spre investitii si stimulente fiscale, cresterea mobilitatii fortei de munca, incurajarea introducerii de tehnologii avansate, dezvoltarea firmelor mici si mijlocii, relocalizarea activitatilor prin stimulente indirecte si incurajarea retelelor de cooperare.

Continentul european in general si in cadrul acestuia Uniunea Europeana in particular reprezinta un spatiu puternic fragmentat din punct de vedere al structurilor pietei, dar in acelasi timp puternic centralizat si polarizat din punct de vedere al performantelor economice, eficientei si al nivelului veniturilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.