Politica bugetara si bugetul Uniunii Europene

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Exista o serie de principii fundamentale, norme si proceduri comunitare care guverneaza bugetul Uniunii Europene:
a). Principiul unitatii prevazut in art. 268 al Tratatului de la Roma, care stipuleaza ca toate veniturile si cheltuielile Comunitatii trebuie sa fie inscrise intr-un singur document.
b). Principiul universalitatii care se bazeaza pe doua reguli: regula nerepartizarii ([...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica bugetara si bugetul Uniunii Europene

Exista o serie de principii fundamentale, norme si proceduri comunitare care guverneaza bugetul Uniunii Europene:
a). Principiul unitatii prevazut in art. 268 al Tratatului de la Roma, care stipuleaza ca toate veniturile si cheltuielile Comunitatii trebuie sa fie inscrise intr-un singur document.
b). Principiul universalitatii care se bazeaza pe doua reguli: regula nerepartizarii (non-asignement) care prevede ca veniturile bugetare nu pot fi alocate dinainte numai unor anumite categorii de cheltuieli si principiul bugetului in ansamblu (gross budget principle) care stabileste ca toate veniturile si cheltuielile trebuie sa fie prevazute integral in buget fara nici o modificare.

c).Principiul anualitatii care prevede ca operatiile bugetare sunt stabilite pe un singur an. Acest principiu inlesneste controlul asupra activitatilor executive ale Comunitatii. Comunitatea trebuie sa reconcilieze acest principiu cu nevoia de a intreprinde operatii financiare pe mai multi ani, lucru posibil prin diferentierea care se face intre cele doua tipuri de operatii: fonduri de plati (payment appropriations) si fonduri de angajament (commitment appropriations). Fondurile de plati definesc cheltuielile anului financiar in curs. Acest lucru nu exclude posibilitatea ca o parte a cheltuielilor sa provina din intelegeri si angajamente facute anterior.

Fondurile de angajament definesc plafonul resurselor ce urmeaza a fi alocate in anul financiar curent.
d).Principiul echilibrului care stabileste ca veniturile si cheltuielile unui an financiar trebuie sa fie egale, deficitul bugetar fiind exclus prin art. 199 al Tratatului de la Roma. Un eventual surpuls este inregistrat ca venit in bugetul anului urmator si aparitia oricaror cheltuieli neasteptate vor trebui sa fie finantate printr-un buget suplimentar sau amendat care ar insemna o reorganizare a fondurilor din bugetul adoptat sau atragerea unor resurse aditionale.

e).Specificarea cheltuielilor care inseamna ca fiecarui fond trebuie sa i se asigure un scop si o destinatie specifica, mai ales pentru a preveni orice confuzie in alocarea fondurilor.
f).Finantarea prin resursele proprii ale Comunitatii care se face incepand cu anul 1975 potrivit unor proceduri definite in intregime la nivel comunitar, fara nici o imixtiune directa a statelor membre. Acest mecanism al resurselor proprii este una din principalele polemici politice intrucat presupune abordarea unor probleme cum ar fi cea a independentei financiare a Uniunii, relatiile ce se stabilesc intre cetatenii Uniunii, statele membre si institutiile acesteia.

In dezvoltarea sistemului si regimului bugetar comunitar se pot identifica de-a lungul timpului mai multe momente:
- 8 aprilie 1965 - Are loc fuziunea bugetelor celor trei Comunitati (CECO, Euratom si CEE) si crearea bugetului unic (fara Fondul Economic de Dezvoltare).
- 21 aprilie 1970 - Consilul decide introducerea unui regim de resurse bugetare proprii, prevazute de art. 202 din Tratatul de la Roma.
- 21 iulie 1975 - Sunt introduse o serie de amendamente la Tratul de la Roma care duc la cresterea autoritatii Parlamentului European in domeniul bugetar.

- 17 mai 1976 - Decizia Consiliului de punere in aplicare, pentru o perioada de doi ani, a unui mecanism corector a cotei de participare a fiecarui stat membru in functie de evolutia relativa a produsului sau national brut.
- 1984 - Acordul Consiliului de la Fontainbleau asupra principiului unei rambursari compensatorii pentru Marea Britanie in proportie de 2/3 din soldul negativ rezultat din cheltuielile comunitare de care beneficiaza si contributia sa totala la veniturile bugetare comunitare.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.