Politica agricola comunitara - dezvoltarea rurala

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Politica Agricola Comuna s-a creat in situatia de penurie de alimente, in urma distrugerilor provocate de cel de-al doilea razboi mondial si a dependentei tarilor vest europene de importul de produse agroalimentare, in special din Statele Unite ale Americii. Agricultura avea un rol strategic esential, care i-a fost recunoscut in dezvoltarea economica de ansamblu si pentru eradicarea saraciei rural[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica agricola comunitara - dezvoltarea rurala

Politica Agricola Comuna s-a creat in situatia de penurie de alimente, in urma distrugerilor provocate de cel de-al doilea razboi mondial si a dependentei tarilor vest europene de importul de produse agroalimentare, in special din Statele Unite ale Americii. Agricultura avea un rol strategic esential, care i-a fost recunoscut in dezvoltarea economica de ansamblu si pentru eradicarea saraciei rurale si a urmarilor razboiului.

Principiile directoare ale Politicii Agricole Comune au fost stabilite in articolele 38-46 ale Tratatului de la Roma.
La Conferinta Agricola de la Stressa (iulie 1958) s-a ajuns la un consens privind necesitatea protejarii pietei interne agricole fata de exterior si s-au stabilit unele masuri de corelare a preturilor cu structura productiei si veniturile agricultorilor.
La 30 iunie 1960, Comisia Europeana a prezentat schita cu propunerile privind PAC. Aplicarea efectiva a acestor masuri a inceput in urma semnarii Acordului de la Bruxelles (1962).

Acordul a stabilit elementele - cadru ale PAC: obiectivele, mecanismele de functionare, produsele sau grupele de produse supuse interventiei pe piata, reglementarile comunitare privind productia, preturile, importurile si exporturile. In aceasta perioada de 12 ani, s-au introdus treptat mecanismele de preturi minim garantate si de formare a pietei comune unice. A fost o perioada de tranzitie in care au avut loc numeroase controverse cu privire la armonizarea intereselor nationale cu cele comunitare. Datorita nevoilor de consum mari si in crestere, pe masura dezvoltarii economice a celor sase state fondatoare ale CEE, mecanismele de formare a pietei comune avantajau agricultorii.

Obiectivele de baza ale politicii agricole comunitare sunt definite de tratatul de la Roma, care a instituit Comunitatea Economica Europeana (1957):- cresterea productivitatii agriculturii prin asigurarea unei dezvoltari rationale a productiei agricole pe baza utilizarii optime a tuturor factorilor de productie, inclusiv a fortei de munca;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.