Politica agricola comuna

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Importanta politicii agricole commune deriva si din legaturile stranse cu piata unica si cu uniunea economica si monetara, doua domenii cheie ale integrarii europene. Politica agricola comuna este alcatuita dintr-o serie de reguli si mecanisme ce reglementeaza productia, procesarea si comertul cu produse agricole in Uniunea Europeana, accentul punandu-se, din ce in ce mai mult, pe dezvoltarea rura[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica agricola comuna

Importanta politicii agricole commune deriva si din legaturile stranse cu piata unica si cu uniunea economica si monetara, doua domenii cheie ale integrarii europene. Politica agricola comuna este alcatuita dintr-o serie de reguli si mecanisme ce reglementeaza productia, procesarea si comertul cu produse agricole in Uniunea Europeana, accentul punandu-se, din ce in ce mai mult, pe dezvoltarea rurala.
Tratatul de la Roma a definit obiectivele generale ale politicii agricole commune, iar principiile politicii agricole commune au fost stabilite la Conferinta de la Stresa, din 1958.

In 1960, mecanismele PAC au fost adoptate de cele sase state membre fondatoare, doi ani mai tarziu, actele normative comunitare adoptate in cadrul PAC, precum si mecanismele constituite in temeiul acestora, intrand in vigoare.Dupa 1980 s-a trecut la masuri pentru limitarea dezechilibrului, insa, practic reforma globala a P.A.C. s-a intrezarit din 1992 la interventia GATT (Acordul General privind Tarifele si Comertul) si a devenit efectiva dupa anul 2000.

Schimbarea procentajului acordat agriculturii din PIB constituie argumentul relevant, ilustrand "dimensiunea sistemului de asigurari sociale al statului cu implicatii foarte mari asupra functionarii PAC si asupra relatiilor sale comerciale externe".
Dinamica politica si sociala a PAC a produs, intre altele, un efect nedorit si anume continua intarziere in transformarea agriculturii europene si industrializarea din ce in ce in mai mare a productiei agricole.

Acest fenomen European, in cadrul caruia modernizarea economica de la tara a ramas oarecum restanta, a fost "centrat" prin decizia Consiliului European de la Berlin din 9 martie 1999, in cadrul Agendei 2000.Acordul, privind reformele PAC din vara anului 1992, implementate din 1993 marcheaza o noua faza: separarea problemei veniturilor din agricultura de politica preturilor, economia PAC fiind orientata catre asigurarile de stat si catre rezultate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.