Politica agricola comuna

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Politica agricola comuna a reusit sa-si atinga scopurile principale: a incurajat atat productia cat si productivitatea, a stabilizt pietele, a asigurat oferta si a protejat fermierii de fluctuatiile pietei mondiale. Fara indoiala, odata cu succesul au aparut si efecte secundare negative, ca si unele probleme: fermierii produceau mai mult decat era necesar, creand astfel un surplus, ceea ce a dus l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politica agricola comuna

Politica agricola comuna a reusit sa-si atinga scopurile principale: a incurajat atat productia cat si productivitatea, a stabilizt pietele, a asigurat oferta si a protejat fermierii de fluctuatiile pietei mondiale. Fara indoiala, odata cu succesul au aparut si efecte secundare negative, ca si unele probleme: fermierii produceau mai mult decat era necesar, creand astfel un surplus, ceea ce a dus la cresterea exponentiala a cheltuielilor. Acesta a fost motivul pentru care au fost intreprinse o serie de reforme.

Prima tentativa de reforma a avut loc in 1968, cand Comisia Europeana a publicat "Memorandumul pentru reforma politicii agricole commune" (planul Mansholt). Planul avea in vedere reducera numarului de persoane angajate in agricultura si promovarea formarii unor suprafete agricole de productie mai mari si mai eficiente.
In 1972 au fost introduse masuri structurale avand drept scop modernizarea agriculturii europene. Cu toate aceste masuri, problemele inca continuau sa existe deoarece exista un dezechilibru intre cerere si oferta, creandu-se un surplus de produse.

In 1985, Comisia a facut o propunere de reforma fundamentala, exprimata prin publicarea "Cartii verzi privind perspectivele politicii agricole commune". Prin aceasta se urmarea echilibrarea cererii cu oferta, introducera unor noi moduri de reducere a productiei in sectoarele problema si, in general, analizarea unor solutii alternative pentru viitorul PAC.
In 1988, Consiliul European a adoptat un pachet de masuri de reforma, inclusiv "Orientarile privind cheltuielile in domeniul agriculturii", ceea ce a limitat procentul cheltuielilor pentru aplicarea PAC din bugetul total al comunitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.