Politia Romana - Repere istorice locale

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

In judetul nostru, Politia romana, alaturi de alte institutii statale fiinteaza de la Marea Unire din decembrie 1918 si prin atributiile cei reveneau prin lege si-a adus contributia la unificarea administrativa deplina a statului national roman.De altfel, Consiliul Dirigent al Transilvaniei (ca organism al provinciei pana la unificarea administrativa deplina) prin Resortul de Interne stabilea prin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Politia Romana - Repere istorice locale

In judetul nostru, Politia romana, alaturi de alte institutii statale fiinteaza de la Marea Unire din decembrie 1918 si prin atributiile cei reveneau prin lege si-a adus contributia la unificarea administrativa deplina a statului national roman.De altfel, Consiliul Dirigent al Transilvaniei (ca organism al provinciei pana la unificarea administrativa deplina) prin Resortul de Interne stabilea printr-o ordonanta din 22 aprilie 1919 "organizarea Politiei de Stat ce urma sa asigure ordinea publica si siguranta nationala precum si libertatea persoanelor, a proprietatii publice si private", de asemenea "sa constate infractiuni de tulburare a ordinii publice si sa instiinteze cazurile organelor de justitie".

In ce priveste judetul de referinta, fostul Trei Scaune, politia restructurata prin Legea pentru organizarea si functionarea Politiei Generale a Statului, din 2 iulie 1929 devenea organ de control si de instanta a II-a in subordinea Inspectoratului Regional Brasov cu atributii in cea mai mare parte similare celor din actuala structura ceea ce denota caracterul eficient si modern al legislatiei de la 1929.

Trebuie precizat ca autoritatea organelor de politie se exercita in orase, la Sf. Gheorghe in cadrul unui comisariat al Politiei de Stat, iar la Tg. Secuiesc in cadrul unui birou al politiei locale
Pentru o anumita perioada documentele de arhiva fac referiri asupra activitatii desfasurate de cadrele de politie locala precum si rezultatele acestor actiuni de prevenire si combatere a infractiunilor.

In general aceste documente privesc acte confidentiale, statistici referitoare la infractiuni, evidenta populatiei, incorporari si mobilizari, control al traficului auto, permise de port arma, controlul strainilor, autorizatii pentru intrunirile publice, note informative, s.a.

Faptul ca sunt consemnate in documente evenimente deosebite privind ordinea publica constituie un element relevant in ceea ce priveste indeplinirea misiunilor specifice, situatia din teritoriu aflandu-se sub control.Este cazul a se preciza ca misiunile speciale de politie indeplineau si alte organisme din afara institutiei politienesti propriu-zise, respectiv Brigada speciala de siguranta cu atributii privitoare la securitatea nationala si mai ales Legiunea de Jandarmi.

Acestea din urma, reorganizata si ea prin Legea din 23 martie 1929 asigura ordinea publica in mediu rural, iar pentru consemnarea si solutionarea unor cazuri deosebite includea si un Birou de politie, oarecum similar cu politia militara. Spre deosebire de politie, jandarmeria a fost din totdeauna organizata pe structura militara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.