Polisemia

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Liceu

Stabilirea unor seme comune poate fi mai mult sau mai putin evidenta in cazul polisemiei, insa ea nu este posibila in cazul omonimiei. Spre exemplu, verbul a afecta are urmatoarele sensuri intre care se stabileste o legatura prin componenta psihologica care se regaseste in fiecare sens: 1. "a mahni, a intrista" (Supararea l-a afectat.), 2. "a simula o stare sufleteasca" (Pare sa afecteze tristete[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Polisemia

Stabilirea unor seme comune poate fi mai mult sau mai putin evidenta in cazul polisemiei, insa ea nu este posibila in cazul omonimiei. Spre exemplu, verbul a afecta are urmatoarele sensuri intre care se stabileste o legatura prin componenta psihologica care se regaseste in fiecare sens: 1. "a mahni, a intrista" (Supararea l-a afectat.), 2. "a simula o stare sufleteasca" (Pare sa afecteze tristete.), 3. a suferi efectele materiale ale unei stari negative" (Valurile seismice au afectat insulele Java.). Acest verb nu are niciun sem comun cu omonimul a afecta "a destina o suma de bani cu un scop anume".

Cercetatorii au propus o serie de criterii pentru a diferentia sensurile unui cuvant polisemantic. O distinctie importanta priveste denotatia si conotatia unui cuvant. Denotatia este una singura si asigura echilibrul cuvantului polisemantic, conotatiile sunt diverse, eterogene si se pot defini clar numai in opozitie cu denotatia, prin negarea ei (tot ce nu e denotatie e conotatie).
Denotatia este partea reprezentativa a laturii semnificat a cuvantului, care poate fi definita in mai multe feluri:

a) este sensul conceptual sau cognitiv al unui cuvant, pur intelectual, fundamental si relativ stabil. Reuneste elemente semantice non-subiective, analizabile in afara unui context, a unui discurs sau a unei enuntari. De exemplu, rosu are denotatia "culoare a spectrului solar, plasata intre anumite lungimi de unda", iar leu are denotatia "mamifer din familia felinelor, cu talie si greutate corporala mare, cu gheare retractile s.a." Se observa ca denotatia este legata direct, nemediat de realitatea extra-lingvistica, de obiectul real sau de referent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.