Poliprotide superioare

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Holoproteidele sau proteinele sunt biopolimeri alcatuiti dintr-un numar foarte mare, care variaza mult de la proteina la alta, de aminoacizi legati prin legaturi peptidice. Deoarece prin hidroliza totala a proteinelor rezulta aminoacizi (unitatea structurala) se impune ca pentru cunoasterea structurii proteinelor sa se determine (prin hidroliza, urmata de separare si dozare cromatografica) in prim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poliprotide superioare

Holoproteidele sau proteinele sunt biopolimeri alcatuiti dintr-un numar foarte mare, care variaza mult de la proteina la alta, de aminoacizi legati prin legaturi peptidice. Deoarece prin hidroliza totala a proteinelor rezulta aminoacizi (unitatea structurala) se impune ca pentru cunoasterea structurii proteinelor sa se determine (prin hidroliza, urmata de separare si dozare cromatografica) in primul rand, numarul si natura aminoacizilor componenti, precum si succesiunea lor de legare in macromolecula (secventa lor).

Se impune apoi analiza configuratiei catenei polipeptidice, care are marimi si structuri interne specifice, ce imprima proteinei configuratii cu diferite orientari si interactiuni. Pornind de la aceste consideratii, Lindenstrom si Lang au stabilit urmatoarele nivele de organizare a structurii complexe a proteinelor: structura primara, structura secundara, structura tertiara, si structura cuaternara.
Structura primara a proteinelor reprezinta organizarea catenei macromoleculare, respectiv numarul si secventa aminoacizilor legati prin legaturi peptidice.

Tinandu-se seama ca fiecare catena polipeptidica poseda la una dintre extremitati o grupa amino libera, s-a putut stabili, prin hidroliza enzimatica, numarul lanturilor polipeptidice, prin determinarea numarului acizilor N-terminali sau C-terminali. Secventa aminoacizilor in lantul polipeptidic se stabileste pe cale genetica si are caracter ereditar. Modificarea unei singure secvente (inlocuirea unui singur aminoacid, de exemplu in globina hemoglobinei) poate altera sau modifica complet functia biologica a macromoleculei proteice.

Cunoasterea doar a structurii primare nu permite aprecierea modului in care structura proteinei determina activitatea biologica.
Structura secundara a proteinelor. Acest tip de structura tridimensionala ia in considerare aranjamentul spatial, conformatiile posibile ale catenei macromoleculare proteice. Deoarece catena macromoleculara are grupe functionale polare, capabile sa formeze legaturi
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.